Experti nedokázali určit původ střely, která zabila novinářku Al-Džazíry. Projektil byl příliš poškozený

Původ projektilu, který v květnu zabil reportérku televize Al-Džazíra Širín abú Aklahovou, není možné jednoznačně určit, protože střela byla příliš poškozená. K tomuto závěru dospěli nezávislí odborníci, kteří na americkém velvyslanectví v Izraeli provedli důkladnou forenzní analýzu projektilu. V pondělí o tom informovalo americké ministerstvo vnitra, které citovala agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Jeruzalém Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Murál v Nazaretě na počest zastřelené reportérky televize Al-Džazíra Širín abú Aklahové

Murál v Nazaretě na počest zastřelené reportérky televize Al-Džazíra Širín abú Aklahové | Zdroj: Reuters

Americký bezpečnostní koordinátor, který shrnul vyšetřování incidentu ze strany Izraele i palestinské samosprávy, došel také k závěru, že za smrt novinářky byla pravděpodobně zodpovědná střelba z izraelských pozic. Neshledal ale žádný důvod věřit, že byla střelba úmyslná.

Nové video vyvrací tvrzení o nepřehledné palbě. Izrael ale smrt palestinské novinářky vyšetřovat nebude

Číst článek

Vásil abú Júsuf z Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) ihned po zveřejnění výsledků zkoumání kulky kritizoval vládu Spojených států, že otálí se zveřejněním pravdy o střelbě na Širín abú Aklahovou.

„Pravda je jasná, ale americká vláda oddaluje její zveřejnění,“ řekl abú Júsuf agentuře Reuters. „Říkáme, že Izrael zabil Širín abú Aklahovou a musí být pohnán k zodpovědnosti za zločin, který spáchal.“

Jednapadesátiletá palestinsko-americká novinářka byla zastřelena 11. května, když pracovala na reportáži o razii izraelské armády v Džanínu na Západním břehu Jordánu.

‚S pohřbem to nesouvisí.‘ Izrael zatkl jednoho z Palestinců, který nesl rakev zastřelené reportérky

Číst článek

Při razii vypukla přestřelka mezi izraelskými vojáky a ozbrojenými Palestinci. Abú Aklahová, která měla vestu s jasně čitelným nápisem Press (tisk) a helmu, byla zasažena do hlavy.

Palestinci odmítli projektil předat izraelským úřadům k balistické analýze. Uvedli, že jim nedůvěřují; zapůjčili ji ale k prozkoumání americké ambasádě, protože abú Aklahová měla i americké občanství.

Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR) koncem června dospěl k závěru, že abú Aklahovou zabila střelba izraelských vojáků, nikoli palestinských ozbrojenců.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme