Požár v Saském Švýcarsku se nadále šíří. Zasahuje tam devět vrtulníků, oproti Česku je asi čtvrtinový

Požár v Saském Švýcarsku hasí devět německých vrtulníků, rozsah zasaženého území je oproti Česku asi čtvrtinový. Na tiskovém brífinku v Hřensku to řekl saský ministr vnitra Armin Schuster. Pokud by se situace zhoršila, je podle něj možné, že bude Německo muset požádat o mezinárodní pomoc.

Hřensko Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči bojující s požárem v Saském Švýcarsku

Hasiči bojující s požárem v Saském Švýcarsku | Foto: IMAGO/Steffen Unger | Zdroj: Reuters

Saský ministr dodal, že je možné, že budou německé síly nasazeny i v Česku. Požár se do Saského Švýcarska rozšířil v pondělí ráno z národního parku České Švýcarsko. Na jeho hašení se podílí stovky německých hasičů a policistů.

V Českém Švýcarsku se požár rozšířil až na plochu 1200 hektarů. Na české straně musely být kvůli požáru evakuovány stovky lidí, v Německu k evakuaci zatím podle Schustera přistoupit nemuseli. Schuster zdůraznil potřebu koordinace zásahu. Česká a saská strana si podle něj vyměnily kontakty, aby mohly zejména letecký provoz nad oblastí sladit.

Hasiči nasadili na požáry v Českém Švýcarsku těžký kalibr. Letadla Canadair jsou ve vzduchu

Číst článek

Podle hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera (ANO) hrozí, že by mohla klesnout voda v Labi, odkud vrtulníky nabírají vodu na hašení. Situaci podle něj kraj řeší s Povodím Labe. „To už jsme komunikovali, povodí na tom pracuje,“ řekl hejtman.

Schiller zdůraznil také potřebu budoucích přeshraničních cvičení hasičů. Kraj podle něj nyní poskytuje zázemí i německým hasičům.

Podle českého náměstka ministra vnitra Jiřího Nováčka si Česko a Sasko vymění styčné důstojníky. „Abychom věděli v reálném čase, co se děje,“ vysvětlil Nováček. Dodal, že nasazení sedmi vrtulníků a čtyř letadel na české straně je dostatečné, konkrétně letadla se podle něj nyní soustředí právě na to, aby se požár nešířil dále do Německa.

Úspěšný může být zásah podle Schustera jedině tehdy, pokud se podaří zorganizovat co nejvíce hašení ze vzduchu. Kvůli napjaté situaci v Sasku zpřísnilo hlavní město spolkové země Drážďany pravidla pro vstup do lesů na svém území.

Nařízení bude platné až do konce září, za porušení zákazu hrozí pokuty 2500 až 10 000 eur (61 400 až 246 000 korun).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme