Nepůsobil jako člověk zbavený svéprávnosti, řekl Mlejnek poslancům. Schůzky s Redlem byly pracovní

Ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek ve čtvrtek před poslanci z bezpečnostního výboru zopakoval, že s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v pražské kauze Dozimetr se scházel v minulosti pracovně. Bylo to v době, kdy Mlejnek působil v obchodní společnosti a vyhledával pro ni nové příležitosti.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Petr Mlejnek (vlevo)

Ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Petr Mlejnek (vlevo) | Zdroj: ČTK

„Pan Redl na mě nikdy nepůsobil dojmem člověka, který je údajně zbaven svéprávnosti,“ poznamenal Mlejnek. Řekl, že nemůže přesně uvést, kolikrát se s Redlem setkal, nebylo to podle něho častěji než jednou nebo dvakrát ročně. Mlejnek také podotkl, že nedokáže říci, kdy se uskutečnilo poslední setkání.

Poslanci ANO rozhodnou, zda vyvolají hlasování o nedůvěře vládě. Ve sněmovně by potřebovali 101 hlasů

Číst článek

„Jak jsem mohl vědět v roce 2012, v roce 2015 nebo v roce 2021, že pan Redl bude stíhán v kauze Dozimetr?“ tázal se Mlejnek. Zdůraznil, že firma, v níž pracoval, neuzavřela ani jednu smlouvu s Dopravním podnikem hlavního města Prahy ani s pražským magistrátem. Mlejnek také popřel, že by Redlovi předával informace z bezpečnostního prostředí.

Mlejnek ve výboru přiblížil svou dřívější kariéru kariéru i bezpečnostní prověrky, které získal. Spekulace kolem nich odmítl. „Nyní mám požádáno o prověrku na stupeň přísně tajné,“ zdůraznil.

Nový ředitel ÚZSI také uvedl, že v září vládě předloží nový návrh priorit činnosti civilní rozvědky. Připravuje rovněž novou strukturu úřadu s cílem zefektivnit její řízení. Nynější aféra podle Mlejnka neprospívá bezpečnostní komunitě a „nepřispívá klidu na práci“.

Proč prověřují Mlejnka jeho podřízení, jak dlouho trvá získat prověrku a co je bezpečnostní screening?

Číst článek

Požadují odvolání Rakušana

Vláda minulý týden důvody k Mlejnkovu odvolání neshledala. Funkci by podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) přestal vykonávat, pokud by nezískal bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné.

Opozice v souvislosti s aférou žádá Rakušanovo odvolání z pozice ministra vnitra, premiér Petr Fiala (ODS) se za něj postavil. Hnutí ANO proto zřejmě vyvolá hlasování o vyslovení nedůvěry kabinetu, poslanecký klub věc projedná ve čtvrtek v podvečer.

Policisté v červnu v kauze Dozimetr obvinili kvůli hospodaření v pražském dopravním podniku více než deset lidí. Patří k nim vedle Redla už bývalý primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček a někdejší člen představenstva podniku Matej Augustín.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme