V Praze se rozezněl Zvon #9801. Symbolicky nahrazuje zvony, které odvezli nacisté a vyrobili z nich zbraně

Je to největší zvon, který byl v Praze umístěn za posledních 500 let. Symbolicky navrátí hlas tisícům zvonů, které nacisté za druhé světové války odvezli z Protektorátu Čechy a Morava, aby z nich vyrobili zbraně. Zvon na Smetanově nábřeží rozezněli čtyři zvoníci ze spolku Sanctus Castulus, který celý projekt inicioval.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Smetanově nábřeží se rozezněl památeční Zvon #9801, který připomíná osud zvonů odvezených za druhé světové války nacisty

Na Smetanově nábřeží se rozezněl památeční Zvon #9801, který připomíná osud zvonů odvezených za druhé světové války nacisty | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Váží skoro 10 tun, přesněji 9801 kilogramů, měří 187 centimetrů a zdobí ho fragmenty zvonů roztavených za války ve prospěch nacistického zbrojního průmyslu.

Přehrát

00:00 / 00:00

U odhalení památečního Zvonu #9801 byl i reportér Jiří Štefl

Vyrobili ho mistři v nejstarším rakouském zvonařství Grassmayr. Původně se uvažovalo o českých zvonařích, ale podle organizátorů není v Česku tak velká forma na odlití a zvon by se stejně musel částečně vyrábět v zahraničí.

Byli to tedy rakouští zvonaři, kdo provedli všechny potřebné práce a zkoušky a byli také prvními, kdo uslyšeli jeho tón. Do Prahy dorazil zvon koncem srpna lodí. I to je symbolické: právě v srpnu 1942 z pražských Manin odplula do válečných továren v říši poslední loď naložená zabavenými zvony z protektorátu.

Jeden z autorů nového pražského zvonu Peter Grassmayr na odhalení řekl, že jeho dílo připomíná potřebu bojovat za mír, který je to nejdůležitější, co máme. V té souvislosti připomenul i nesmyslnost války na Ukrajině. „Usilujme o mír,“ vyzval.

Iniciativa #9801, která za výrobou nového zvonu stojí, odhadla, že kdyby měla v Česku obnovit všechny za války roztavené zvony, vyšlo by to na 2,5 miliardy korun. 

Zvon #9801 zůstane u Smetanova nábřeží do konce září, poté se dílo na pontonu přesune na jiné místo v metropoli.

Zhruba od roku 2024 najde trvalé stanoviště ve zvonici na Rohanském ostrově. Tam by měl zvon fungovat na interaktivním principu – čím větší příspěvek na sbírku, která zvon financuje, tím hlasitěji se zvon rozezní.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme