Premiér Fiala: Koalice Spolu ještě stále nevzdala hledání svého prezidentského kandidáta

Vládní koalice Spolu ještě nevzdala hledání vlastního kandidáta na prezidenta. V pořadu CNN Prima News to ve středu řekl premiér Petr Fiala (ODS). Rozhodnutí ale podle něj už nebude trvat dlouho. Nechce, aby příští hlava státu patřila mezi populisty nebo extremisty. Prezidentské volby se budou konat v lednu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Fiala (ODS)

Premiér Petr Fiala (ODS) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Podle Fialy se už objevilo několik výrazných osobností, které mají podporu veřejnosti. „Koalice Spolu velmi zvažuje, jestli do tohoto výběru přijít ještě s nějakým dalším kandidátem a třeba snížit šance těch demokratických kandidátů, nebo zda jít nějakou jinou cestou,“ uvedl premiér.

Petr Pavel potvrdil prezidentskou kandidaturu, jeho priority jsou zahraniční politika a ekonomika

Číst článek

Upozornil na to, že už dříve avizoval rozhodnutí nejdříve po prázdninách. Jde ale podle něj hlavně o výsledek. „Nechceme tu mít prezidenta, který patří k populistické nebo extremistické části politického spektra. Chceme prezidenta, za kterého se nebudeme stydět, který bude respektovat ústavu a bude mít prozápadní orientaci,“ dodal Fiala.

Jednání s koalicí Spolu v pondělí připustil bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, který kandidaturu už oficiálně potvrdil. „Nežádal jsem je o podporu. Kdyby se mě rozhodli podpořit, tak neodmítnu,“ uvedl.

Nechce však, aby ho koalice případně označila za svého stranického kandidáta. „Čistě stranický kandidát by měl problém vyhrát,“ vysvětlil.

Právě Pavel je nyní podle sázkových kanceláří hlavním favoritem voleb. Následuje předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který ale ještě kandidaturu nepotvrdil.

První kolo prezidentských voleb se bude konat 13. a 14. ledna, druhé o dva týdny později. Přihlášku musí kandidáti podat nejpozději počátkem listopadu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme