Ruské útoky způsobily výpadky elektřiny na východě Ukrajiny. Cílem je kritická infrastruktura

Na mnoha místech Ukrajiny v neděli večer ruské útoky na kritickou infrastrukturu způsobily rozsáhlé výpadky elektřiny, oznámil ukrajinský prezident Zelenskyj a obvinil Rusko z terorismu. Úplný výpadek proudu nastal podle Zelenského v Charkovské a Doněcké oblasti, bez elektřiny jsou také části Záporožské, Dněpropetrovské a Sumské oblasti.

Kyjev (Aktualizováno: 14:25 12. 9. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinské vzdušné síly informovaly, že Rusko vypálilo na Ukrajinu 11 střel

Rusové podle ukrajinských představitelů zaútočili u Charkova na tepelnou elektrárnu | Foto: Vyacheslav Madiyevskyy | Zdroj: Reuters

Rusové podle ukrajinských představitelů zaútočili u Charkova na tepelnou elektrárnu, kde při zásahu rakety zemřel jeden její zaměstnanec. Ukrajinské vzdušné síly informovaly, že Rusko vypálilo na Ukrajinu 11 střel s plochou dráhou letu.

V zasažených oblastech nefunguje osvětlení, kvůli problémům s čerpadly tam neteče voda a z řady regionů přicházejí také zprávy o stojících vlacích, uvedl ruskojazyčný web BBC na svém webu.

Ukrajinské síly dobyly zpět Izjum na východě Ukrajiny, ve svém projevu to potvrdil Zelenskyj

Číst článek

V pondělí ráno se v ukrajinském Charkově a přilehlé oblasti se již podařilo dodávky elektrické energie a vody z 80 % obnovit. V pondělí odpoledne byly dodávky opět přerušeny. „Situace ze včerejška (z neděle - pozn. red.) se opakuje. Kvůli (ruskému) ostřelování byly vyřazeny z provozu objekty kritické civilní infrastruktury, v důsledku čehož vypadla elektřina a byly přerušeny dodávky vody,“ napsal Terechov. Dodal, že technici se snaží dodávky obnovit.

Krátce předtím starosta oznámil, že centrum města čelí masivnímu ostřelování. Informaci potvrdil i šéf Charkovské oblasti Oleh Syněhubov, podle kterého exploze na ulici zabila nejméně jednu osobu a další zranila. Agentura Unian píše celkem o čtyřech zraněných v důsledku ostřelování. Syněhubov obyvatele vyzval, aby neignorovali poplašné sirény a uchýlili se do bezpečí.

Provozovatel charkovského metra sdělil, že podzemní dráha musela z technických důvodů dočasně ukončit provoz.

„Ruští teroristé zůstávají teroristy a útočí na kritickou infrastrukturu, ne na vojenská zařízení. Jejich cílem je odepřít lidem světlo a teplo,“ uvedl na twitteru Zelenskyj.

„Pořád si myslíte, že jsme jeden národ?“ obrátil se Zelenskyj ve svém dalším příspěvku na Rusy. „Zima, hlad, tma nebo žízeň, nic z toho pro nás není tak hrozné a smrtící jako vaše takzvané přátelství a bratrství,“ napsal.

Ukrajina dobyla 2500 kilometrů čtverečních území, tvrdí USA. Útok podle Britů Rusy překvapil

Číst článek

Ruské síly zasáhly Charkovskou tepelnou elektrárnu číslo pět, jednu z největších na Ukrajině, upřesnil Podoljak z ukrajinské prezidentské kanceláře. Ruský útok na ukrajinskou infrastrukturu přišel poté, co ukrajinská protiofenziva donutila ruské síly v zásadě odejít z celé Charkovské oblasti.

Útok na tepelnou elektrárnu si vyžádal nejméně jednu oběť, informovali podle agentury Unian ukrajinští záchranáři. „V místnosti, kterou zasáhla raketa, byli dva pracovníci. Jeden byl nalezen mrtvý. Druhého dál hledáme,“ sdělil zástupce šéfa ukrajinské Státní služby pro mimořádné události pro Charkovskou oblast.

Ukrajinské protivzdušné obraně se podařilo zničit devět z 11 střel s plochou dráhou letu, které na Ukrajinu vypálilo Rusko, oznámily ukrajinské vzdušné síly. V Dněpropetrovské oblasti ve východní části Ukrajiny se jim podařilo sestřelit pět řízených střel Ch-101 a dvě střely s plochou dráhou letu Kalibr. Další dvě střely ukrajinská armáda zničila v Poltavské oblasti.

Článek pokračuje pod online reportáží.

V neděli večer byl téměř po celé Ukrajině vyhlášen letecký poplach, s výjimkou západní části země a poloostrova Krym.

AUDIO: ‚Přijet dřív, už bychom se nebavili.‘ Zpravodaj na Ukrajině se stal svědkem ruského útoku

Číst článek

Vyjádření zveřejnil také gubernátor Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko. „Některá města obce oblasti jsou bez světla. Rusové zaútočili na energetickou infrastrukturu,“ napsal Rezničenko.

V souvislosti s energetickou bezpečností na Ukrajině se v posledních týdnech hovoří také o Záporožské jaderné elektrárně, od níž bylo opakovaně hlášeno ostřelování. V elektrárně byl v neděli podle ukrajinské energetické společnosti Enerhoatom odpojen poslední ze šesti reaktorů a její provoz zcela zastaven.

Elektrárna několik dní fungovala jako ostrov – vyráběla elektřinu jenom pro chlazení posledního z fungujících reaktorů. Jednu poškozenou linii elektrického vedení se podařilo v sobotu večer obnovit, což umožnilo odstávku posledního reaktoru.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme