Biden rozhněval Pákistán. Mluvil o něm jako nebezpečné zemi v souvislosti s jadernými zbraněmi

Pákistánský ministr zahraničí si v sobotu předvolal amerického velvyslance v Islámábádu. Učinil tak kvůli poznámce prezidenta Spojených států Joea Bidena, který řekl, že Pákistán je možná jednou z „nejnebezpečnějších“ zemí na světě kvůli způsobu, jakým nakládá s jadernými zbraněmi. Informovala o tom agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Islámábád/Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Joe Biden oznamuje další pomoc pro Ukrajinu

Americký prezident Joe Biden oznamuje další pomoc pro Ukrajinu | Foto: Evelyn Hockstein | Zdroj: Reuters

Pákistán je „možná jednou z nejnebezpečnějších zemí na světě“, protože drží „jaderné zbraně bez jakékoliv soudržnosti“, uvedl Biden ve čtvrtek na akci Demokratické strany v Los Angeles. Během projevu hovořil také o bezpečnostních rizicích, které podle něj představují Rusko a Čína.

Šéf pákistánské diplomacie Bilavál Bhutto Zardárí řekl, že byl Bidenovými výroky překvapen a že nedorozumění vzniklo nedostatečnou angažovaností. Rozhodnutí předvolat amerického velvyslance podle něj ale negativně neovlivní vztahy se Spojenými státy.

Únosy a zastrašování. Tvrdý postup pákistánské armády pohání boj Balúčů za samostatnost

Číst článek

„Když má Pákistán jaderné prostředky, víme, jak je udržet v bezpečí a jak je také chránit,“ řekl Zardárí.

Premiér Šahbáz Šaríf v prohlášení Bidenovy výroky odmítl a označil je za věcně nesprávné a zavádějící. Pákistán podle něj v průběhu let prokázal, že je zodpovědným jaderným státem a jeho jaderný program je řízen prostřednictvím technicky spolehlivého systému velení a řízení. Poukázal na závazek Pákistánu dodržovat celosvětové standardy, včetně těch Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

Šaríf uvedl, že Pákistán a USA mají dlouhou historii přátelských a vzájemně prospěšných vztahů. „Naším upřímným přáním je spolupracovat s USA na podpoře míru a bezpečnosti v regionu,“ řekl.

Bývalý premiér Imran Chán na twitteru napsal, že Biden se mýlí, pokud jde o bezpečnost pákistánských jaderných zbraní. Jsou podle něj jistě bezpečné. „Na rozdíl od USA, které se zapojily do válek po celém světě, kdy Pákistán projevil agresi, zejména po jaderné válce,“ řekl.

Chán byl v dubnu sesazen při hlasování o nedůvěře v parlamentu a bez uvedení důkazů předložil tvrzení, že se tak stalo v důsledku spiknutí vedeného USA, do něhož byl zapojen Šaríf. USA a Šaríf toto obvinění popírají.

Bidenův úřad v týdnu zveřejnil novou bezpečnostní strategii Spojených států, o Pákistánu v ní zmínka není. USA se podle dokumentu musejí soustředit na svůj vztah s Čínou, která i po ruské invazi na Ukrajinu představuje nejzávažnější výzvu pro světový řád, a vypořádat se s dalšími mezinárodními výzvami včetně změny, terorismu, inflace a energetické krize.

Pákistán je spojencem USA v jejich boji proti terorismu, vztahy obou zemí jsou ale složité. Po útocích z 11. září 2001 byl Pákistán jedním z předních států ve válce proti terorismu vedené Spojenými státy. Vztahy se však zhoršily poté, co v květnu 2011 zabili členové elitních jednotek amerického námořnictva vůdce Al-Káidy a strůjce 11. září Usámu bin Ládina v areálu v městě Abbottábád poblíž pákistánské metropole Islámábádu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme