Zemřel Benedikt XVI. Bývalému papeži bylo 95 let

Ve věku 95 let v sobotu zemřel emeritní papež Benedikt XVI. Podle agentur to oznámil Vatikán. Benedikt, občanským jménem Joseph Ratzinger, stál v čele katolické církve v letech 2005 až 2013, kdy se úřadu vzdal kvůli zhoršujícímu se zdraví.

Vatikán Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Emeritní papež Benedikt XVI. na mnichovském letišti před odletem do Říma

Emeritní papež Benedikt XVI. na mnichovském letišti před odletem do Říma | Foto: Sven Hoppe | Zdroj: Reuters

„Se zármutkem vám oznamuji, že emeritní papež Benedikt XVI. zemřel dnes v 9.34 v klášteře Mater Ecclesiae ve Vatikánu. Další informace budou poskytnuty co nejdříve,“ uvedl vatikánský mluvčí v písemném prohlášení. 

Joseph Ratzinger žil od své rezignace ve Vatikánu, kde po odchodu z papežského stolce zasvětil život modlitbám a meditaci. Ještě před časem ti, kdo měli příležitost Benedikta vidět, říkali, že „jeho tělo je velmi křehké, ale mysl zůstává bystrá,“ uvedla agentura Reuters.

Jedna z posledních zveřejněných fotografií bývalého papeže byla pořízena prvního prosince letošního roku, když se sešel s vítězi teologické ceny, která je podle něj pojmenována. „Po celou dobu seděl a vypadal nesmírně slabý,“ dodal Reuters. 

Případy zneužívání

Na počátku letošního roku vyšlo najevo, že Benedikt XVI. podle právních expertů ještě jako arcibiskup Joseph Ratzinger pochybil v případech sexuálního zneužívání v 70. a 80. letech. Bavorská právní kancelář WSW zkoumala zneužívání v mnichovsko-freisinské arcidiecézi od 2. světové války a tvrdila, že ve čtyřech případech bylo možné emeritního papeže obvinit.

Mohu jedině vyjádřit zahanbení, řekl bývalý papež. Oběti sexuálního obtěžování žádá o odpuštění

Číst článek

Zesnulý Benedikt XVI. tehdy podle svého sekretáře uznal, že byl v roce 1980 jako arcibiskup mnichovsko-freisinské arcidiecéze přítomen na zasedání, na němž se mluvilo o knězi, který na sebe několikrát přitáhl pozornost kvůli zneužívání dětí. Kněz přitom mohl v Bavorsku pokračovat ve své kariéře.

„V katolické církvi jsem měl velkou zodpovědnost. O to větší je můj zármutek kvůli zneužívání a chybám, ke kterým došlo na těchto místech během mého mandátu,“ uvedl později v dopise, který zveřejnil Vatikán.

Návštěva Česka

Na rozdíl od papeže Františka, Benedikt XVI. navštívil během svého působení i Českou republiku. Stalo se tak v září roku 2009, kdy se třídenní návštěva stala Benediktovou 13. apoštolskou cestou. 

První zastávkou po uvítání na ruzyňském letišti byl chrám Panny Marie Vítězné v Praze na Malé Straně, kam se přišel poklonit Pražskému Jezulátku. Druhý den se přemístil do Brna a apoštolskou cestu uzavřel třetího dne ve Staré Boleslavi při příležitosti svátku svatého Václava 28. září.

Bývalý papež Benedikt XVI. sloužil během návštěvy Česka mši v Brně | Zdroj: Profimedia

Odchod z postu

Benedikt XVI. oznámil svůj odchod z úřadu v latině během veřejné konzistoře v Římě: „Došel jsem k jistotě, že mé síly, kvůli pokročilému věku, již nejsou vyhovující pro adekvátní výkon úřadu,“ vysvětlil důvody. Nutno podotknout, že ve věku 78 let byl Benedikt jedním z nejstarších papežů v historii, když byl v roce 2005 zvolen.

Zpráva o jeho odstoupení zaskočila nejen katolíky, ale i papežovo okolí ve Vatikánu. K události se následně vyjádřili političtí představitelé Benediktovy rodné země. 

„Když byl Joseph Ratzinger před osmi lety zvolen hlavou katolické církve, byli jsme pyšní na našeho krajana po 800 letech. Když teď po zralé úvaze oznámil, že nemá dost sil na další vykonávání svého úřadu, má můj plný respekt,“ oznámila tehdejší německá kancléřka Angela Merkelová.

Po jeho odchodu zasedla v březnu roku 2013 konkláve, která zvolila v pátém kole tajné volby novým papežem kardinála Bergoglio – stávajícího papeže Františka.

Názory a kritika

Před svým papežstvím působil kardinál Ratzinger 24 let ve Vatikánu v Kongregaci pro nauku víry, které později vedl. V tomto úřadě se mimo jiné zabýval vyšetřováním sexuálních skandálů kněžích v USA.

Na toto působení se však snáší kritika, podle níž Ratzinger nepochopil závažnost sexuálních zločinů a nesnažil se o včasnou nápravu. Vatikán se proti tomu ovšem ohradil.

Na následnou volbu Josepha Ratzingera papežem se pohledy různily. Kancléřka Merkelová například v minulosti papeži vyčítala, že neodsoudil slova popírače holocaustu biskupa Richarda Williamsona.

Bývalý papež Benedict XVI. | Zdroj: Reuters

Vzhledem k tomu, že Benedikt patřil ve Vatikánu k blízkým důvěrníkům předcházejícího papeže Jana Pavla II., očekávalo se od něj udržení kontinuity. Po převzetí postu se objevily spíše rozdíly. Papež na rozdíl od svého předchůdce méně cestoval, utlumil dialog s jinými křesťanskými církvemi i představiteli jiných náboženství.

Benedikt XVI. byl také znám setrváváním ve starých křesťanských dogmatech ohledně nechráněného sexu nebo práv leseb a gayů.

Po několika kontroverzních krocích a výrocích kritizoval rozhodnutí vedení církve i kardinál Miloslav Vlk, který jej označil za nedobře připravené. Podobně dění komentoval i Tomáš Halík. 

mst, fos, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme