Tři velké ofenzivy. Rusko se snaží obsadit celou Doněckou oblast, tvrdí ukrajinský štáb

  • Rusko provádí velké ofenzivy ve třech částech východní Ukrajiny a soustředí své úsilí na obsazení celé Doněcké oblasti. Uvedl to v úterý generální štáb ukrajinské armády. Podle něj se to týká území u Bachmutu, Avdijivky a Lymanu, všechna se nacházejí ve východní části Doněcké oblasti.
  • Britské ministerstvo obrany v pravidelné ranní zprávě, která se odvolává na informace zpravodajských služeb, hovoří o tom, že ruské síly a žoldnéři z Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny pravděpodobně ovládají většinu obydlených částí Soledaru, o který obě strany svádí prudké boje.

Tento článek je více než rok starý.

Kyjev/Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příslušník ukrajinské armády v rozbombardované škole v Donětské oblasti

Příslušník ukrajinské armády v rozbombardované škole v Donětské oblasti | Foto: Anna Kudriavtseva | Zdroj: Reuters

Podle ukrajinského generálního štábu se Rusko zjevně snaží dostat až na administrativní hranici Doněcké oblasti, ovšem tyto snahy jsou neúspěšné. Generální štáb rovněž uvedl, že Rusko během uplynulého dne provedlo osm raketových a dalších 31 vzdušných útoků.

Rusové zahájili mohutný útok na Soledar, důležité místo pro obranu Bachmutu, hlásí Kyjev

Číst článek

Třiašedesát útoků s pomocí raketometů pak bylo namířeno i na civilní infrastrukturu v různých částech Ukrajiny, například v Charkově, Chersonu, Kramatorsku i v Doněcké oblasti. V Očakivu v Mykolajivské oblasti jeden útok raketou v pondělí zranil 15 lidí včetně dvouletého dítěte.

Gubernátor Sumské oblasti na severovýchodě Ukrajiny v úterý na telegramu napsal, že jenom obce v tomto regionu v pondělí čelily 94 útokům dělostřelectva, z raketometů a dronů, aniž si údery vyžádaly oběti. Naopak obec Něvske v Luhanské oblasti, osvobozená loni v říjnu, hlásí po mohutném pondělním ostřelování ruskými silami dva mrtvé a dva zraněné.

Generální štáb tvrdí, že ukrajinská armáda dokázala odrazit ruské útoky poblíž 13 obcí v Luhanské a Doněcké oblasti.

Soledar jako operační cíl

Podle britského ministerstva obrany ruské síly a Wagnerovci v posledních čtyřech dnech učinili „taktické postupy“ do městečka Soledar.

Dobytí Soledaru ležícího deset kilometrů severně od Bachmutu je podle Britů pravděpodobně nadále hlavním bezprostředním operačním cílem Ruska, které se tak pravděpodobně snaží obklíčit Bachmut ze severu, a tím narušit ukrajinské komunikační linie.

Některé boje se zaměřily na vstupy do už nepoužívaných štol solných dolů o celkové délce 200 kilometrů pod soledarským okresem. Obě strany se pravděpodobně obávají, že by mohly být využity k průnikům za jejich obranné linie, domnívá se britské ministerstvo.

Navzdory sílícímu tlaku na Bachmut je však podle něj nepravděpodobné, že by Rusko brzy město obklíčilo, protože ukrajinské síly drží stabilní obranné linie a ovládají zásobovací trasy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme