Jak volili vaši sousedi? Podívejte se na nejpodrobnější mapu výsledků 2. kola

Česko už zná jméno svého nového prezidenta. Stal se jím s podporou více než 3,3 milionu hlasů generál ve výslužbě Petr Pavel. Prezidentské volby letos přilákaly k urnám rekordní počet voličů, účast je ještě o dva procentní body vyšší, než před dvěma týdny. Dorazili k volbám i vaši sousedi? A jak volili ve vaší obci? Podívejte se v interaktivní mapě serveru iROZHLAS.cz.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Pavel uspěl ve většině krajů a větších městech. Andrej Babiš (ANO) pak bodoval v příhraničních oblastech, zejména na západě Čech a severu Moravy. Expremiérovi se podařilo zvítězit jen ve třech krajích – Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském. Obecně jde o regiony, kde byla celkově nižší volební účast.

Petr Pavel výrazně zabodoval v obci Černouček na Litoměřicku, kde bydlí. Získal tam podporu téměř 91 % voličů. Podobná věc se naopak nepodařila Andreji Babišovi v jeho bydlišti – Průhonicích. Tam ho podpořilo pouze 28 % jeho sousedů, zbylých téměř 72 % dalo hlas jeho protikandidátovi.

Letos nejdéle trvalo sčítání hlasů v obci Prášily na Klatovsku. Výsledky ze západočeské obce se na volebním webu objevily až v 17.23, tedy skoro 3,5 hodiny od konce voleb. Naopak nejdříve odeslali výsledky komisaři z okrsků ve Svitavách a Holýšově na Plzeňsku, a to čtvrt hodiny po uzavření volebních místností.

Jan Cibulka a Tomáš Pika