Předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová se chystá v březnu navštívit Tchaj-wan

Předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová (TOP 09) plánuje v březnu navštívit Tchaj-wan. O cestě i dalších tématech ve středu jednala prostřednictvím videohovoru s tamním ministrem zahraničních věcí Josephem Wu. Informoval o tom mluvčí předsedkyně Sněmovny Martin Churavý. „Rozvíjení vztahů s demokratickým svobodným Tchaj-wanem je pro nás velmi důležité, nejenom z hodnotového hlediska, ale i z ekonomického,“ řekla serveru iROZHLAS.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 15:51 1. 2. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Pekarová Adamová, volební štáb SPOLU.

O cestě i dalších tématech ve středu Pekarová Adamová jednala prostřednictvím videohovoru s ministrem zahraničních věcí Tchaj-wanu Josephem Wu | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Cesta byla podle ní plánovaná už od minulého roku. „Intenzivně pracujeme na její přípravě a součástí delegace budou i zástupci podnikatelského sektoru, ale také vědy. Jedna z oblastí, o kterých chceme jednat, je, abychom i v České republice byli schopni v budoucnu vyrábět a vyvíjet čipy, protože v tom je Tchaj-wan světovým lídrem,“ popsala.

Čína zpochybnila důvěryhodnost Pavla. Proti jeho telefonátu s prezidentkou Tchaj-wanu protestuje

Číst článek

Pekarová Adamová odmítá, že by oznámení cesty mělo cokoliv společného s telefonátem nově zvoleného prezidenta Petra Pavla a tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen a reakcí čínské diplomacie: „My se absolutně neřídíme tím, co říká Čína v žádném ohledu. Připravujeme tuto cestu od minulého roku. Zkrátka se to jen časově sešlo.“

Předsedkyně Sněmovny také Radiožurnálu řekla, že o plánu své cesty chce jednat během večerní schůzky nejvyšších ústavních činitelů s nově zvoleným prezidentem. Nechtěla sdělit, zda má, či nemá v úmyslu Pavla na misi pozvat s tím, že jde o vysoce citlivou informaci. 

Tchajwanská prezidentka hovořila se zvoleným českým prezidentem Petrem Pavlem v pondělí. Čínské ministerstvo zahraničí v úterý uvedlo, že je s telefonátem silně nespokojeno.

Pavel podle čínské diplomacie ustoupil od svých slov, že je třeba respektovat princip jedné Číny, což podle Pekingu uváděl v době volební kampaně. Mluvčí čínské diplomacie Mao Ning na úterní tiskové konferenci prohlásila, že Čína proti telefonátu rezolutně protestuje. Zpochybnila také Pavlovu důvěryhodnost.

Dnes jsem mluvil s prezidentkou Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen. Poděkoval jsem jí za gratulaci a ujistil jsem ji, že Tchaj-wan a Česká republika sdílí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budeme dále posilovat naše partnerství.

15:52 – 30. 01. 2023

787 24845

Suverénní stát

„Jako suverénní stát si sami rozhodujeme, s kým si zavoláme a budeme se potkávat,“ řekl v úterý premiér Fiala (ODS) k čínské kritice telefonátu. 

Česko podle Fialy přistupuje k Číně podobně jako většina západních spojenců. Máme vlastní politiku jedné Číny, což je formulace, která naprosto přesně vyjadřuje skutečnost a je i dlouhodobou konstantou české zahraniční politiky, řekl po středečním jednání vlády. S Tchaj-wanem má podle něj ČR velmi dobrou spolupráci v ekonomice, obchodu, vzdělávání či výzkumu.

O konkrétních plánech ohledně Pavlovy případné cesty na Tchaj-wan nemá premiér žádné informace. Na diskuse o koordinaci zahraniční politiky mezi vládou a prezidentem je podle něj čas, tématem ale bude i na dnešním setkání nejvyšších ústavních činitelů s Pavlem.

Budeme se bavit nejen o spolupráci těchto klíčových ústavních institucí, ale určitě i o tom, jak budeme do budoucna koordinovat naše zahraničněpolitické aktivity, dodal Fiala.

Čína Tchaj-wan považuje za svoji provincii a lídři většiny zemí se s jeho vrcholnými představiteli oficiálně nestýkají ve snaze Peking neprovokovat. Reuters podotýká, že telefonát Pavla s Cchaj Jing-wen je vzhledem k chybějícím oficiálním vztahům mezi Prahou a Tchaj-pejí něčím neobvyklým a skvělým tahem ze strany Tchaj-wanu, který rozzlobí Čínu.

Česko se podobně jako většina států světa drží politiky jedné Číny a oficiálně uznává jenom pevninskou Čínu. Česká vláda nicméně deklaruje zájem na spolupráci s Tchaj-wanem vzhledem k jeho demokratickému zřízení.

Pavel mluvil s prezidentkou Tchaj-wanu, chtějí posílit partnerství. Čína kvůli telefonátu kontaktovala Prahu

Číst článek

Na Tchaj-wan se v srpnu roku 2020 vydal také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). S cestou tehdy nesouhlasili ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD a premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Spolu s Vystrčilem nakonec odcestovala na i devadesátičlenná delegace.

„Já jsem Tchajwanec,“ prohlásil Vystrčil na Tchaj-wanu. Větu pak řekl i čínsky. Tamní zákonodárci za to Miloše Vystrčila odměnili dlouhým potleskem vestoje. Předseda Senátu zároveň zdůrazňoval, že se cestou nechtěl proti nikomu vymezovat ani zpochybňovat politiku jedné Číny.

Bývalý čínský ministr zahraničí Wang I reagoval prohlášením, že Vystrčil za návštěvu zaplatí vysokou cenu, protože si znepřátelil miliardu a čtyři sta milionů Číňanů. Předsedy Senátu se vzápětí zastala řada politických představitelů včetně šéfa české diplomacie Petříčka, který si předvolal čínského velvyslance v Praze.

Marie Starostová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme