Skoro na milion řidičů čeká letos výměna průkazu, bezplatná je tři měsíce před koncem platnosti

Téměř 900 tisíc motoristů v Česku si letos musí vyměnit své řidičské průkazy. Konči jim totiž platnost. Zažádat o něj můžou řidiči osobně na úřadě nebo online přes internet. Nesmí ale žádat o výměnu moc brzy, jinak zapatí zbytečný poplatek 200 korun.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řidičský průkaz (ilustrační obrázek)

Téměř 900 tisíc motoristů v Česku si letos musí vyměnit své řidičské průkazy (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Profimedia

Řidičský průkaz si lidé mohou vyměnit osobně na jakémkoliv úřadě s dopravní agendou v České republice, kterých je podle Českého statistického úřadu přes dvě stě. K vyřízení potřebují občanský průkaz a současné řidičské oprávnění. Žádost lze ale také vyplnit online na internetu.

Podle mluvčího ministerstva dopravy Filipa Medelského se k online žádosti lidé dostanou přes nový Portál dopravy či proklikem přes Portál občana s využitím datové schránky fyzické osoby.

Vyřízení řidičského průkazu bez cesty na úřad. Majitelům aut by měl šetřit čas nový Portál dopravy

Číst článek

„Při elektronické žádosti si řidič vybere, na kterém úřadu si chce svůj nový řidičský průkaz vyzvednout,“ řek Radiožurnálu Medelský. Uvádí, že elektronická žádost je velmi rychlá, nezabere více než pár minut, protože všechny důležité údaje má žadatel už v systému předvyplněné.

„Lidé si navíc můžou v elektronické žádosti vyplnit telefonní číslo, na které jim přijde poté zpráva, když je nový řidičský průkaz hotový. Při vyzvednutí musí opět na pobočce doložit občanský průkaz a stávající řidičské oprávnění.“

Úřady mají podle Medelského na vydání nového řidičského oprávnění dvacet dnů, tato služba je bezplatná. „Pokud někdo potřebuje svůj doklad rychleji, může využít službu expresního vydání do pěti pracovních dnů, za což ale zaplatí poplatek 700 korun.“

První město s auty bez řidičů. V japonském Eiheidži budou jezdit od dubna

Číst článek

Nechoďte moc brzy

Pokud si řidiči přijdou vyměnit svůj průkaz moc brzy, bude jim účtován poplatek. Výměna řidičského průkazu je totiž zdarma pouze v případě, že přijdete v zákonem stanovené lhůtě, vysvětluje Medelský.

Vyměnit si bezplatně řidičský průkaz je možné v období tří měsíců před vypršením platnosti. Pokud si žádost podáte dříve, je vydání zpoplatněno správním poplatkem ve výši 200 korun.

Policie pak doporučuje, aby si platnost řidičského průkazu lidé dobře ohlídali. Pokud totiž bude někdo řídit auto bez platného dokladu, hrozí mu pokuta, uvádí mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová.

Lidé se tím dopouštějí přestupku, za který jim může být udělena pokuta v příkazním řízení, na místě do 2000 korun. Ve správním řízení pak může být částka až 2500 korun. Řidiči nemusí kvůli propadlému průkazu dělat znova autoškolu, jak se spousta z nich obává,“ říká Hana Rubášová.

Luděk Hubáček, mik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme