Bývalý šéf Úřadu práce Najmon si nahrál rozhovor s Jurečkou. Říká, že mu ministr nabídl ‚držhubné‘

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) nabídl podle Mf Dnes bývalému šéfovi Úřadu práce Viktoru Najmonovi, že pokud v klidu sám odejde z funkce, dá mu mimořádnou odměnu. Když se nedomluví, dostane od ministra špatné služební hodnocení. Najmon na Jurečkův návrh nepřistoupil a ministr ho v polovině února odvolal. Jurečka se k obsahu nahrávky nevyjádřil, k Najmonovi se podle mluvčí ministerstva zachoval korektně. Policie začala případ prověřovat.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 13:36 23. 3. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marian Jurečka na sjezdu ODS.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Najmon uvedl, že přijmout mimořádnou odměnu a odejít z úřadu „dohodou“ bylo pro něj nepředstavitelné. Počítal s tím, že taková nabídka od Jurečky přijde, a chtěl ji mít zaznamenanou.

Šéf Úřadu práce Najmon končí. Čelil dlouhodobé kritice ministra Jurečky

Číst článek

„Považoval jsem tu nabídku na mimořádnou odměnu za držhubné nebo úplatek a myslím, že toto do státní správy nepatří,“ poznamenal pro Mf Dnes k rozhovoru s Jurečkou, ze kterého pořídil nahrávku. Své odvolání považuje za svévolné a nezákonné a proti rozhodnutí se koncem února odvolal.

Podle bývalého ředitele protikorupční organizace Transparency International Davida Ondráčky je postup ministra nepřípustný. „Buď jsou jasné důvody pro odvolání člověka, s jehož prací ministr není spokojený, nebo ne. Nabízet někomu jakýsi zlatý padák za to, že nebude dělat problémy, nebude se soudit a jednoduše zmizí, to si ministr nesmí dovolit,“ řekl deníku Ondráčka.

Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej Radiožurnálu potvrdil, že policie okolnosti rozhovoru mezi Jurečkou a Najmonem prověřuje. Více informací ale nesdělil. 

Výhrady byly časté

Mluvčí ministerstva Eva Davidová pro deník sdělila, že Jurečka měl k Najmonově práci výhrady několikrát, ale sám si rozhovory nenahrával, a protože nahrávku nezná, nemůže se k ní vyjádřit.

Dlouhé čekání na dávky. ‚Nejsem spokojen a pozná to na hodnocení,‘ vzkázal Jurečka šéfovi úřadu práce

Číst článek

„Zároveň se ale pan ministr chtěl zachovat vůči panu Najmonovi korektně a ve svých úvahách bral v potaz také jeho dlouhodobé působení v pozici generálního ředitele, v rámci kterého pan Najmon v klidnějších dobách řešil svěřené úkoly dobře,“ uvedla Davidová.

Úřady práce čelily od loňského roku náporu. Sklízely kritiku za zpožděné vyřizování a vyplácení dávek. Jurečka nebyl dlouhodobě spokojen s Najmonovým řízením úřadu, odvolání bylo podle ministerstva v souladu se zákonem o státní službě.

Ministerstvo oznámilo, že vyhlásí na post generálního ředitele výběrové řízení. Dočasně úřad vede vrchní ředitel sekce informačních technologií ministerstva Karel Trpkoš.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme