Vraťte unesené děti, vyzývá Kyjev Moskvu. Rusko jich mělo z Ukrajiny odvézt téměř 20 tisíc

Ukrajinská ministryně pro reintegraci dočasně okupovaných území Iryna Vereščuková vyzvala Moskvu, aby vrátila unesené ukrajinské děti. Některé jsou již v péči pěstounů, jiné už ruské úřady nechaly adoptovat, přestože na mnoho z nich doma čekají příbuzní. Podle Vereščukové je krádež dětí jedním z nejohavnějších válečných zločinů.

Tento článek je více než rok starý.

Kyjev/Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobus, který na podzim evakuoval Ukrajince z okupované Chersonské oblasti

Kolik dětí Rusové z Ukrajiny odvezli, není jasné (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Vereščuková prohlásila, že Rusové nejenže páchají tyto zločiny, ale ještě se jimi chlubí na sociálních sítích. Označila to za „úchylné“. A připomněla, že ukrajinské úřady znají totožnost lidí, kteří se těchto zločinů dopustili.

Oddaná Kremlu a stíhaná spolu s Putinem. V odvážení ukrajinských dětí vidí zmocněnkyně vyšší smysl

Číst článek

„Důkazů už je dost. Doufáme, že naše úsilí a tlak mezinárodního společenství urychlí proces navracení našich dětí,“ uvedla ukrajinská ministryně.

Zároveň vyzvala Rusy, aby neadoptovali děti, které byly násilně odvezeny do Ruska. Varovala, že jde o nezákonné počínání, jehož pachatelé se budou muset za své činy dříve či později zodpovídat.

Zároveň upřesnila, že Rusko deportovalo z Ukrajiny celkem 19 514 ukrajinských dětí, z toho 4390 dětí z dětských domovů. Skutečný počet takových dětí ale nelze zjistit. Spojené státy v červenci uvedly, že Moskva násilně deportovala do Ruska 260 tisíc dětí z jejich ukrajinských domovů.

Otázky a odpovědi. Co pro Putina znamená mezinárodní zatykač a proč soud řeší deportace?

Číst článek

Rusko neskrývá existenci programu, v jehož rámci převezlo do Ruska tisíce ukrajinských dětí, prezentuje ho ale jako humanitární kampaň na ochranu sirotků a dětí opuštěných v oblasti bojů.

Ruské ministerstvo obrany v polovině srpna uvedlo, že do Ruska bylo přivezeno 3,5 milionu lidí, včetně více než půl milionu dětí.

Mezinárodní trestní tribunál proto vydal zatykač na ruskou veřejnou ochránkyni práv dětí Mariji Lvovou-Bělovovou, která sama adoptovala ukrajinského chlapce.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme