První definice domácího násilí. Nový zákon upraví ochranu i přístup policie a dalších orgánů k obětem

Zamezit nejednotnému přístupu soudů, policie či orgánů sociálně-právní ochrany dětí k obětem domácího násilí má nový zákon, který v úterý představily zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková či předsedkyně Výboru pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách Branislava Marvánová Vargová. Norma přináší definici domácího násilí, která doposud v české legislativě chybí.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 13:15 9. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

profimedia-034734071_191229-120247_dok.jpg

Návrh počítá i se změnou zákona o policii, která prodlužuje délku vykázání ze společné domácnosti v případě domácího násilí (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Návrh půjde v příštích dnech do připomínkového řízení, následně ho projedná vláda. Účinnosti by měl podle Šimáčkové Laurenčíkové nabýt v červenci příštího roku.

„Domácí násilí je přetrvávající a vážný problém v naší společnosti,“ uvedla zmocněnkyně. Je podle ní nejrozšířenější formou násilí vůbec.

Prevence domácího násilí a pomoc obětem je jednou z mých priorit. Účinný právní rámec je pro pomoc obětem zcela zásadní. Proto aktuálně připravujeme nový zákon o potírání domácího násilí, který přinese jednotnou definici domácího násilí a zlepší postavení obětí. twitter.com/vnitro/status/…

16:26 – 22. 03. 2023

2 34

„Pojem domácí násilí explicitně zmiňuje osm klíčových zákonů. Žádný zákon ho však nedefinuje,“ uvedla Šimáčková Laurenčíková. V občanském zákoníku by tak nově mělo být jasně vymezeno, jaké chování se považuje za domácí násilí a kdo je obětí.

V české společnosti je nechuť chápat sexualizované násilí jako systémový problém, tvrdí socioložka

Číst článek

„Každý se na to, co je či není domácí násilí, dívá trochu jinak. V praxi systém funguje roztříštěně a ochrana a pomoc obětem není všude bezpečně, jasně a efektivně zajišťována,“ vysvětila pro Radiožurnál Šimáčková Laurenčíková.

V novém návrhu je domácí násilí popsáno jako „jednání vůči oběti, kterým bylo nebo může být neoprávněně zasaženo do její duševní nebo tělesné integrity, svobody, důstojnosti, zejména v pohlavní oblasti, vážnosti, cti nebo soukromí“.

Za domácí násilí se považuje i narušení schopnosti oběti uspokojovat své potřeby a zneužití moci nebo nerovného postavení. Nejednotný přístup k obětem podle zmocněnkyně vede k neschopnosti poskytnout včasnou a adekvátní pomoc.

Domácí násilí jako kritérium

Návrh zákona dále obsahuje novelu občanského zákoníku, podle které budou muset soudy k případnému domácímu násilí přihlížet při rozhodování o rozvodu.

Domácí násilníci mají společné to, že útoky znají z dětství, shrnuje psycholog. Agresorům nabízí pomoc

Číst článek

„Kromě jednotné definice domácího násilí zákon také obsahuje novelu občanského zákoníku stanovující domácí násilí jako kritérium, k němuž musí být přihlíženo při rozhodování o svěření dítěte do péče a při rozhodování o vypořádání společného jmění manželů při rozvodu,“ popsala pro Radiožurnál Šimáčková Laurenčíková.

Změna občanského soudního řádu má v budoucnu zakázat nařízení mediace při rozvodovém řízení v případech, kdy dochází k domácímu násilí.

„Právě období okolo rozchodu je jedno z nejrizikovějších pro eskalaci a výskyt zvlášť závažných forem násilí,“ dodává Marvánová Vargová.

Nejasná definice domácího násilí podle Šimáčkové Laurenčíkové vede také k ohrožení dětí z násilných rodin. „Vidíme rozdílnou míru ochrany vůči takovým dětem a rozdílné postupy orgánů sociálně-právní ochrany v tom, jak na dítě a jeho potřeby nahlížet a jak mu případně zajišťovat ochranu, pakliže bylo svědkem či přímým fyzickým objektem násilí v rodině,“ popisuje. 

Podle další části zákona budou muset pracovníci orgánu sociálně-právní ochrany dětí navrhnout ustanovení zmocněnce v trestním řízení, ve kterém je dítě obětí trestného činu.

‚Definice není spásná‘

Návrh počítá i se změnou zákona o policii, která prodlužuje délku vykázání ze společné domácnosti v případě domácího násilí z deseti na 14 dní a zavádí povinnost policie zabavit vykazované osobě střelnou zbraň.

Tiskovka k předložení návrhu zákona o domácím násilí. V tiskovém atriu @Úřad vlády ČR pro mě poprvé a trochu jinak 😅
👏🏻 Zákon jde do připomínkového řízení! Díky moc @Klára Šimáčková Laurenčíková i všem ostatním zapojeným za práci.
@Pod Svícnem zveřejňuje příběhy lidí, kterým by tento zákon pomohl.

11:32 – 09. 05. 2023

5 85

„Definice o sobě samozřejmě nemůže být vše spásná. My chceme v souvislosti s dalšími legislativními změnami zavést například prodloužení doby vykázání ze současných 10 dnů na 14 dnů tak, aby oběť měla šanci se nějakým základním způsobem stabilizovat, zařídit si své věci, dostat se do bezpečí a uspořádat vše potřebné,“ říká Šimáčková Laurenčíková pro Radiožurnál.

Při přestupcích se znaky domácího násilí pak oběti budou moci mít podle návrhu právo na doprovod důvěrníka a na zabránění kontaktu s pachateli násilí.

Kvůli pandemii narůstá násilí v rodině, upozorňuje Mezinárodní den prevence týrání a zneužívání dětí

Číst článek

Vládě bude předložen také akční plán prevence domácího násilí. „Obsahuje například vzdělávání důležitý profesních skupin v oblasti prevence násilí, jako jsou třeba učitelé, sociální pracovníci, soudy a podobně,“ vysvětluje Šimáčková Laurenčíková.

Návrh vzniknul ve spolupráci s nevládními organizacemi, které poskytují přímé služby pomoci obětem.

„Na legislativní úpravě jsme intenzivně spolupracovali také s ministerstvem spravedlnosti, s ministerstvem vnitra a s poslankyněmi Evou Decroix a Barborou Urbanovou, které se domácímu násilí rovněž dlouhodobě věnují,“ uzavírá pro Radiožurnál Šimáčková Laurenčíková. Předpokládá, že návrh bude mít podporu vlády. 

Patrik Salát, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme