Na sběru papíru se dá opět vydělat. Škola v Dřevohosticích tak pořídila výlety i nábytek

Starý papír se po pár letech stagnace znovu zařadil mezi suroviny, které se dají dobře zpeněžit. Zvlášť, když se sbírá ve velkém. Zatímco loni lidé a firmy za odložení starého papíru do sběren museli dokonce platit, teď se situace obrátila. Výkupní cena se za poslední rok až zdvojnásobila. Školáci z Dřevohostic na Přerovsku tak vydělali desítky tisíc korun. Škola mohla pořídit pro děti výlety i třeba nábytek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Školáci z Dřevohostic na Přerovsku vydělali sběrem papíru desítky tisíc korun

Školáci z Dřevohostic na Přerovsku vydělali sběrem papíru desítky tisíc korun | Foto: Jana Zemková | Zdroj: Český rozhlas

Výkupny na Přerovsku za sběr papíru firmám, školám nebo obcím platí až korunu padesát za kilogram. Spočítaly si to i děti ze základní školy v Dřevohosticích. Do sběru zapojily celé rodiny a podařilo se jim vydělat desítky tisíc korun.

„Asi tak 250 kilo to bylo. Poprosil jsem babičku, ať sbírá, ať nevyhazuje noviny. Děda je odebírá, tak ať je také nevyhazuje a nepodpaluje zbytečně, třeba v kotli,“ popisuje rekordman Tomáš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Školáci z Dřevohostic na Přerovsku vydělali sběrem papíru desítky tisíc korun. Natáčela tam redaktorka Jana Zemková

Podobně je na tom i Barča. „Maminka musela vzít auto s vozíkem,“ říká nadšeně. Neuvěřitelných tři sta kilo papíru museli rodiče přivézt do školy autem.

Sběrna zdarma zajistí přistavení a odvoz velkoobjemových kontejnerů.

"Je to výhodné pro nás pro všechny, kteří z toho máme nějaký finanční efekt. Pro obce i školy. Že papír, který je vhodný k recyklaci, se nakonec dostane do papíren, kde se recykluje jako surovina,“ říká majitel přerovské sběrny Pavel Tomečka.

Papír naposledy vynesl dřevohostické škole bezmála 70 tisíc korun. Koupit se mohl třeba nábytek, pomůcky, zůstalo i na kino, na výlety. „Je to pěkná suma,“ potvrzuje ředitelka školy Nataša Kučerová.

Sběr papíru učí dřevohostické děti třídit odpad. A když se ještě za výtěžek vysadí nová zeleň, ekologická výchova v praxi je naplněna do posledního puntíku.

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme