Autor

Ondřej Bouda

Životní motto:Insha’Allah

Co dělám v rozhlase:Redaktora zahraniční redakce. To znamená, že cestuji po světě všude tam, kde se něco děje, abych o tom mohl informovat posluchače.

Před rozhlasem:Po škole jsem sbíral novinářské zkušenosti po různých českých i cizojazyčných periodikách.

Co mě baví:Cestování, Achaltekinci a můj pes

Co mě nejvíc dostane: Achaltekinci, můj pes, přítelkyně. Přesně v takovém pořadí.

Z rozhlasové pavlače: (aneb víte, co se o Vás říká?) Že jsem zlý na svého psa a beru mu buřty rovnou z tlamy.

Kontakt: ondrej.bouda@rozhlas.cz

RSS autora

Články autora

|Jan Šmíd, Ondřej Bouda, Simona Bartošová |Zprávy ze světa

Nad Paříží prolétlo v noci pět dronů. Policie zatím nemá žádnou stopu

Pět dronů přeletělo v noci na dnešek nad několika strategickými místy Paříže. Policie se zatím marně snaží majitele bezpilotních létajících strojů dopadnout. Mezi objekty, které drony pozorovaly, byly i náměstí Concord a velvyslanectví Spojených států. Incident znovu vyvolal debatu o bezpečnosti francouzské metropole. Nad Paříží totiž mají letadla a vrtulníky zakázáno létat pod trestem roku vězení a pokutou 75 tisíc eur.

|Ondřej Houska, Ondřej Bouda, Simona Bartošová |Zprávy ze světa

EK chce příští rok podpořit ekonomický růst a snížit byrokracii. Stáhne desítky návrhů zákonů

Nová Evropská komise chce v příštím roce podpořit ekonomický růst, digitální technologie a začít budovat takzvanou energetickou unii, která má mimo jiné snížit evropskou závislost na dodávkách zemního plynu z Ruska. Komise chce také snížit byrokracii. Stáhne tak více než 80 návrhů nových evropských zákonů.

|Ondřej Bouda, Simona Bartošová, Vojtěch Koval, Antonín Viktora |Zprávy z domova

Policie prý obchází zákon. Neinformuje lidi, že je odposlouchávala, tvrdí obhájci

Pokud policie člověku napíchne telefon, ale odposlech pak nepoužije v trestním řízení, musí ho o tom ze zákona informovat. Loni se v takové situaci ocitlo 551 lidí, o odposlechu se ale dozvědělo jen 56 z nich, u zbytku se kriminalisté odvolali na výjimky. Podle Unie obhájců to ukazuje, že kontrola před neoprávněným odposloucháváním v Česku selhává.

| ČTK, Ondřej Bouda, kov, Olga Kořánková |Zprávy ze světa

V jaderné elektrárně na Ukrajině se stala nehoda, nic prý nehrozí

Technická závada vyřadila z provozu třetí blok jaderné elektrárny v Záporoží na Ukrajině. K události údajně došlo minulý týden v pátek, dnes o ní informoval ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Podle ukrajinského ministerstva pro energetiku nehrozí únik radioaktivního materiálu, protože nehoda se netýká reaktoru, ale rozvodného zařízení. Přesto nehoda je citelný problém – jihovýchod Ukrajiny se kvůli ní potýká s výpadky elektřiny.

|Ondřej Bouda |Zprávy ze světa

Noví ukrajinští poslanci se musí vypořádat s válkou, zimou i ekonomickou krizí

Jen patnáct minut pracovali noví ukrajinští poslanci, než si udělali první přestávku. Za tu dobu stihli pouze složit slib. Končící předseda parlamentu Oleksandr Turčynov jim popřál, ať se jim práce pro blaho Ukrajiny daří. Nakonec delegáti vzdali čest mrtvým hrdinům z Majdanu, a také civilistům a vojákům, kteří zahynuli v bojích na východě země. Poté se poslanci odebrali do kuloárů připravit kluby a koalici.

|Martin Dorazín, Ondřej Bouda, Anna Jadrná, Matěj Štýs |Zprávy ze světa

OSN znepokojuje hrozba války na východě Ukrajiny, Rusko přítomnost vojáků popírá

Organizace spojených národů je silně znepokojená hrozbou totální války na východě Ukrajiny. Prohlásil to náměstek generálního tajemníka OSN před Radou bezpečnosti. Ta se sešla kvůli zprávám pozorovatelů mise OBSE o přesunu ruské vojenské techniky do Donbasu. Chování Ruska na východě Ukrajiny odsoudily i Spojené státy. Moskva ale přítomnost svých vojsk znovu popřela.

|Ondřej Bouda, Zdeněk Novák |Zprávy ze světa

Tribunál v Haagu propustil z vazby srbského nacionalistu Šešelje. Kvůli zdraví

Do Bělehradu se vrátil srbský nacionalista Vojislav Šešelj. Mezinárodní soudní tribunál pro bývalou Jugoslávii ho dočasně propustil z vazby ze zdravotních důvodů - Šešelj trpí rakovinou tlustého střeva a v poslední době se objevily metastázy i v dalších orgánech. Politik čelí obviněním z válečných zločinů během války v bývalé Jugoslávii.

|Robert Mikoláš, Ondřej Bouda |Zprávy ze světa

Barack Obama označil Čínu za mírumilovnou, prosperující a stabilní zemi

Americký prezident Barack Obama ocenil při návštěvě Číny úspěchy asijské velmoci. Jako důležitý označil boom kontaktů mezi americkými a čínskými firmami, vědci i studenty nebo rozvoj turistické spolupráce. Během setkání s čínským lídrem Si Ťin-pchingem také Obama zdůraznil, že lidská práva jsou podle Spojených států univerzální a mají stejnou váhu v New Yorku i třeba v Hongkongu.