Autor

Ondřej Patrovský

RSS autora

Články autora

|Eva Malá, Ondřej Patrovský |Regiony

Pilotní kokpit vyrobený ze šrotu. Nadšenci staví na Liberecku letecký simulátor

Letiště, ubíhající pod podvozkem, zasunovací podvozek, kontrola výšky i rychlosti. To všechno umí věrně napodobit letecký simulátor, který vzniká ve Vratislavicích nad Nisou. Z kokpitu vyřazeného letounu DC 9 ho staví skupina nadšenců. Simulátor, který teď dokončují, klade důraz hlavně na detail. Na rozdíl od jiných je z něj krajina vidět díky kruhovému plátnu i zadními okénky.

|Pavla Lioliasová, Ondřej Patrovský |Divadlo

Radiožurnál na hodinu ovládl Jára Cimrman. Členové divadla vzpomínali na své začátky

Víte, proč už padesát let funguje Divadlo Járy Cimrmana? V souboru nejsou žádné ženy. V nadsázce to připustili herci divadla. Ti o jeho začátcích i padesátiletém fungování mluvili ve speciálu Pocta největšímu českému géniovi, který živě přenášel Radiožurnál. Herci hned na začátku přiznali i to, že divadlo před padesáti lety vůbec nemuselo vzniknout.

|Vít Pohanka, Ondřej Patrovský |Zprávy ze světa

Protesty v Polsku nekončí. Respektujte lidi a ústavní zásady, apeluje na vládu Tusk

Polská opozice v neděli znovu protestuje proti omezení přístupu novinářů do dolní komory parlamentu (Sejmu) a způsobu hlasování o rozpočtu na příští rok. Někteří opoziční poslanci totiž k jednání nebyli připuštěni. Vyvolané demonstrace v pátek vyvrcholily tím, že v noci tisíce protestujících obklíčily parlament a odmítaly poslance pustit ven. Bývalý polský premiér si myslí, že se jedná o ohrožení právního státu.

|Jiří Hošek, Ondřej Patrovský |Zprávy ze světa

Britská vláda chce bojovat s antisemitismem. Změní jeho definici

Ve Spojeném království začne platit nová definice antisemitismu. Tamní premiérka Theresa Mayová chce, aby se novým označením řídily státní úřady, univerzity nebo policie. Pracovní verzi textu letos přijalo 31 členských zemí Mezinárodní aliance pro připomínání holokaustu. K té patří mimo jiné i Česká republika.

|David Koubek, Ondřej Patrovský |Zprávy ze světa

Vysoké náklady i strach z narkomafie. Lékárníci v Uruguay se bouří proti legalizaci marihuany

Uruguay začíná pochybovat o prospěšnosti tamní legalizace marihuany, která měla usnadnit boj proti narkomafii. Dva roky starý zákon původně předpokládal, že se konopí bude pěstovat pod vládním dozorem a prodávat ho budou lékárny. Jejich majitelé ale s prodejem marihuany nesouhlasí. Důvodem jsou vysoké náklady i strach z tamních drogových gangů, které vidí lékárny jako konkurenci. K oficiálnímu prodeji marihuany se staví jinak i uruguayský prezident Tabare Vazquez.

|Lenka Jansová, Ondřej Patrovský |Zprávy z domova

Lepší pracovní podmínky a vyšší platy pro učitele. Poslanci projednají takzvaný kariérní řád

Učitelé by v budoucnu mohli získat lepší pracovní podmínky a více peněz. Sněmovna ve středu posoudí takzvaný kariérní řád. Pravděpodobně ho přitom pošle k dalšímu projednávání. Vláda v novele zákona o pedagogických pracovnících navrhuje rozdělit kariéru učitelů do tří stupňů. To také ovlivní jejich výplaty.