Autor

Pavel Cyprich

moderátor

Co dělám v rozhlase:Uvádím noční pořady Dvojky.

Před rozhlasem:Dříve jsem byl moderátorem pořadu Universum na Radiu Wave, reportérem a občasným zprávařem.

Co mě baví:Už od svých mladých let jedu v hip hopu, který mě pořád baví. S moudrostí, která přichází s věkem, se ale dostávám často i k jiným žánrům a dokonce i vážné hudbě, která v sobě má vážně všechno, co člověk od muziky chce.

RSS autora

Články autora

|Klára Stejskalová, Pavel Cyprich, Tomáš Pancíř |Zprávy ze světa

Berlín je třetím nejnavštěvovanějším hlavním městem Evropy

Berlín je stále lákavějším turistickým magnetem. Po Londýnu a Paříži je v současnosti třetí nejnavštěvovanější evropskou metropolí. Počet těch, kteří se vypraví do německého hlavního města, každoročně narůstá. Svůj podíl na tom má také jeho cenová dostupnost.

|Pavel Cyprich, Milada Richterová |Zprávy z domova

Bohuslav Sobotka: Úspěchem je vrácení peněz na stavební spoření, neúspěchem vládní reformy

Ke konci roku mají důvod bilancovat i čeští politici. Své úspěchy i neúspěchy zhodnotili pro Český rozhlas představitelé hlavních parlamentních stran. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vidí úspěch své strany v ústavním rozhodnutí o vrácení 6 miliard korun lidem na stavební spoření, naopak prohrou opozice podle něj bylo přijetí důchodové a zdravotní reformy.

|Andrea Brtníková, Pavel Cyprich |Hudba

Dopisy ostravského horníka z Argentiny se staly námětem rozhlasového dokumentu

Vzpomenete si ještě, kdy jste naposledy dostali obyčejný rukou psaný dopis? V době ‚esemesek‘ je to už téměř nepředstavitelná věc. Právě úhledná psaní z počátku dvacátého století, které z Argentiny posílal své rodině horník z Ostravy, se stala námětem neobvyklého rozhlasového dokumentu, který bude vysílat Český rozhlas Ostrava.

|Pavel Cyprich, Petra Benešová |Výtvarné umění

Bytové muzeum nabízí pohled do života skladatele Jaroslava Ježka

Dalo by se říci, že dvoupokojový byt v pražské Kaprově ulici je obyčejné obydlí běžných nájemníků. Jenže místnosti s původním zařízením ze třicátých let minulého století ukrývají vzácný odkaz geniálního skladatele a klavíristy Jaroslava Ježka. Právě tady na začátku dvacátého století žil a komponoval. Do jeho Modrého pokoje každý týden nahlížejí návštěvníci. Provází je správce netradičního bytového muzea, který v Ježkově bytě bydlí už devět let.

|Pavel Cyprich, Nikola Bojčev |Ekonomika

Svátky ve dnech pracovního klidu jsou příznivější pro ekonomiku

Za každý den pracovního volna česká ekonomika tratí 1,5 až 2 miliardy korun z HDP. Svátky připadající na víkend jsou proto pro ekonomiku příznivější, potvrzuje analytik společnosti Patria finance David Marek. Letos vyšel Štědrý den a první svátek vánoční na sobotu a neděli. Rok je tak o dva dny pracovního volna chudší. Jak ale David Marek doplňuje, Vánoce jsou specifický případ.

|Pavel Král, Pavel Cyprich |Regiony

Na 200 otužilců oslaví svátek sv. Štěpána ve Vltavě

Minus jeden nebo dva stupně Celsia a sníh po kolena, tak si opravdový otužilec představuje ideální podmínky pro koupání. I když letošní vánoční počasí má do takové podoby daleko, na 200 plavců se na svátek sv. Štěpána tradičně ponoří do Vltavy. Na Slovanském ostrově se od 11. hodin koná už 65. ročník vánoční plavecké soutěže - otužileckého Memoriálu Alfreda Nikodéma.

|Naděžda Hávová, Michal Trnka, Pavel Cyprich, Radka Kvasničková |Zprávy z domova

Česká mše v Kutné Hoře a živý betlém na Hradě, to jsou některé tipy na sv. Štěpána

Světoznámý chrám svaté Barbory v Kutné Hoře odpoledne rozezní známá Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Právě sváteční hudba ve spojení s neopakovatelnou atmosférou katedrály láká každoročně do Kutné Hory návštěvníky ze všech koutů republiky. Svoje představení má i pražská dominanta. Na Hradě se můžete odpoledne podívat na živý betlém. To ale není zdaleka všechno, kam lze ve svátek svatého Štěpána vyrazit.

|Naděžda Hávová, Jiří Blažek, Michal Záboj, Martina Klímová, Pavel Cyprich, Mirko Vasić, Radka Kvasničková, Simona Bartošová, Věra Pavlasová |Regiony

Štědrý den lze trávit aktivně. Speciální akce přichystalo mnoho míst republiky

Štědrý den nabízí vedle klidu a pohody rodinného krbu také mnoho aktivního odpočinku a zábavy. Speciální program připravily pro sváteční den například pražská a plzeňská zoo, v Českém Krumlově začnou v 10 hodin tradiční Medvědí Vánoce a v Boskovicích a Praze se bude pomáhat potřebným.

|Jitka Štichauerová, Pavel Cyprich |Výtvarné umění

Nejdůležitější plakáty české historie jsou k vidění v Galerii Portheimka

Pražská Galerie Portheimka poblíž smíchovského Anděla hostí v těchto dnech výstavu významných českých výtvarníků, manželů Josefa a Olgy Vyleťalových. Málokdo ví, že filmové plakáty, které oba manželé vytvářeli, byly ve své době téměř jediným přímým kontaktem s výtvarným uměním, ale také prakticky jedinou možnou formou reklamy.

|Naděžda Hávová, Pavel Cyprich |Zprávy z domova

Česká republika slaví Štědrý den

Štědrý den je v českém prostředí spojený především s lidovými tradicemi. Rodiny se společně scházejí a všechno směřuje k tajemství noci. Tento den je významný ovšem také v křesťanské liturgii, která ho považuje za předvečer pro ni důležitější události. Narození Ježíše Krista, které připadá na 25. prosince, na takzvaný Boží hod vánoční.

|Pavel Cyprich, Lenka Jansová |Zprávy z domova

Zdravotnické a zubařské pohotovosti fungují přes svátky jako o víkendech

Podobně jako o sobotách a nedělích letos fungují lékařské a zubařské pohotovosti. Pacienti se mohou o přesné ordinační době informovat na webových stránkách příslušného kraje, který za službu zdravotní pomoci odpovídá. Seznam ordinujících zubařských pohotovostí je k nalezení na stránkách České stomatologické komory. Ordinační hodiny se mohou napříč republikou lišit.

|Pavel Cyprich, Nikola Bojčev |Hudba

Kulturní večer v Lucerně udělal tečku za státním smutkem

Pražský Palác Lucerna se v pátek večer zaplnil desítkami umělců a tisíci nadšených lidí, kteří hudbou, filmem i divadlem uctili památku prezidenta Václava Havla. Akce s názvem Pocta VH tak udělala pomyslnou tečku za třídenním státním smutkem, který byl v České republice na počest zesnulému exprezidentovi vyhlášen.

|Pavel Cyprich, Veronika Sedláčková |Hudba

Teď je to na naší generaci, říká členka Plastic People of the Universe

V pátek se odehraje v pražské Lucerně vzpomínkový kulturní večer pro Václava Havla. Na akci jednoduše nazvané Pocta VH se budou konat koncerty, divadelní představení a výstavy fotografií. Živý přenos z Lucerny bude přenášen také na přilehlé Václavské náměstí. Mezi plejádou účinkujících nemůže chybět ani legendární skupina Plastic People of the Universe.