Autor

Petr Nováček

Znamení: Rak (1946)

Životní motto: Když se člověk snaží a nějaká dobrá duše mu pomůže, dokáže skoro všechno.

Co dělám v rozhlase: Operativně komentuji vnitropolitické události související s politickými stranami (vystudoval jsem „Zeitgeschichte“), s politickými osobnostmi, s ústavním pořádkem a institucemi, volby všeho druhu a ledacos dalšího. Za tím účelem si po nocích telefonuji s politiky a nikoli například s milenkami. Vybaven od narození špatným zrakem a prý proto slušnou pamětí, k váženým a milým posluchačům hovořívám ne „z papíru“, nýbrž „z patra“.

Před rozhlasem:… se dívám pod nohy, abych pokud možno nepřišel k úrazu ještě dříve, než skrze svoje povolání.

Co mě baví: Cestovat, protože jsem dříve nemohl, pokud na to mám a dovolí to mně a mé paní zdravotní stav. Také rád čtu, bohužel v poslední době hlavně věci související s českou politikou, čímž nutně blbnu. Abonentní koncerty SOČR jsem míval rád, leč již prosezená sedadla v Rudolfinu měla velmi nerada moje páteř, takže jsem se jich musel vzdát. Bavili mě někteří zdejší politici, s nimiž jsem se rád bavíval, ale buď jsem otupěl, anebo oné sorty ubylo.

Co mě nejvíc dostane (dostalo): Už jako kluk jsem poslouchal nejen „velezrádné vysílačky“, ale i úžasné a nekonečné projevy soudruha Antonína Novotného. Posléze jsem si začal ukládat některé noviny a časopisy s články politického obsahu.

Z rozhlasové pavlače aneb Víte, co se o Vás říká? Bydlíme „za rohem“ 13 let v činžáku, jenž má v přízemí 28 schránek na dopisy. Soudím, že zhruba tolik v něm žije partají. Za ta léta znám jménem tři rodiny. Praporky již nevyvěšuji, neboť jsou obtížně k sehnání, odznak jsem nenosil a nenosím.

RSS autora

Články autora

|Petr Nováček, Lenka Jansová, Vojtěch Koval, Antonín Viktora |Zprávy z domova

Zeman premiéra Sobotku příliš nepodporuje, často se staví za jeho odpůrce

Vláda má za sebou prvních sto dní. Předcházelo jim ale dlouhé čekání na jmenování, spekulace o tom, koho prezident Miloš Zeman nejmenuje a proč, a Zemanova častá podpora politickým oponentům premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD. Negativně poznamenává nejen vztahy kabinetu s Hradem, ale také oslabuje sociální demokracii.

|Vladimír Kroc, Petr Nováček, Věra Pfeifferová, krw, kko |Zprávy z domova

Kraje podpořily Rusnoka. Bývalé vládní strany mu hlas nedají, zbylé se stále rozhodují

Premiér Jiří Rusnok má už jen poslední dva dny pro shánění hlasů pro svoji vládu. Zatímco strany bývalé koalice ODS, TOP 09 a LIDEM důvěru kabinetu vylučují, sociální demokraté a komunisté se rozhodnou zítra. Podporu zvažují i Věci veřejné, které se dnes sejdou s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem. Rusnok zatím získal spojence v krajích. 12 hejtmanů mu vyjádřilo podporu.

|Petr Hartman, Petr Nováček, Lucie Husárová 1, Kateřina Kozmová |Zprávy z domova

Miloš Zeman promluvil k senátorům. Navrhl změnu volebního zákona

Prezident Miloš Zeman se poprvé ve své nové funkci setkal se senátory. Do Valdštejnského paláce přijel těsně před jedenáctou hodinou. Přivítal ho předseda horní komory Milan Štěch. V půl dvanácté Zeman přednesl projev k senátorům, pak se odebral na soukromý oběd s desítkou těch, kteří ho svými podpisy podpořili v přímé prezidentské volbě.

|Petr Nováček, Václava Marešová, Veronika Sedláčková, Kateřina Kozmová |Zprávy z domova

Ministerstvo vnitra oznámí, kdo vypadne z přímé volby prezidenta

Dnes po poledni by mělo být jasné, kteří z prezidentských kandidátů se probojují do přímé volby. Ministerstvo vnitra zveřejní výsledky kontrol petic, které museli adepti na prezidenta dodat. Musí obsahovat alespoň 50 tisíc platných podpisů. Pokud by jich měli méně, jejich kandidatura končí. Někteří ze zájemců o funkci prezidenta ale v takovém případě zvažují odvolání k Nejvyššímu správnímu soudu nebo Ústavnímu soudu.

|Petr Nováček, Věra Pfeifferová, Lucie Maňourová, Jan Bumba |Zprávy z domova

Vrchní soud požádá Poslaneckou sněmovnu o vydání Romana Pekárka

Nový poslanec ODS Roman Pekárek zřejmě přijde o poslaneckou imunitu. O jeho vydání k trestnímu stíhání požádal Poslaneckou sněmovnu Vrchní soud v Praze. Dnes o jeho kauze také jedná poslanecký klub ODS. Bývalý kolínský místostarosta Pekárek byl v květnu, ještě před vznikem poslaneckého mandátu, nepravomocně odsouzen k šestiletému trestu vězení za korupci.

|Petr Nováček, ak, Kateřina Kozmová |Zprávy z domova

Analytici: Je zjevné, že rebelům v ODS nejde o programové ideje

Rebelující poslanci ODS odmítají podpořit vládní úsporná opatření. Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 chce proto stáhnout návrh zákona o státním rozpočtu, bez stabilizačního balíčku ho prý není možné projednávat. Podle analytiků nejde rebelům o programové ideje, ale vypořádání se s předsedou ODS a premiérem Petrem Nečasem. Jeho konec ve funkci by však znamenal pád vlády.

|Petr Nováček, Martin Drtina, Martin Křížek, Simona Bartošová |Zprávy z domova

Soud poslal exnáměstka MPSV Šišku do vazby, šéf IT Hojer bude stíhán na svobodě

Soud poslal bývalého náměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišku do vazby, podle státního zástupce by totiž jinak mohl ovlivňovat svědky. Ředitel odboru informatiky resortu práce Milan Hojer bude stíhán na svobodě. Řekl, že se cítí nevinen. Oba muže viní kriminalisté z podplácení při veřejné zakázce.

|Milada Richterová, Petr Nováček |Zprávy z domova

Sehnat 50 tisíc podpisů není lehké, shoduje se většina uchazečů o prezidentské křeslo

Sehnat 50 tisíc podpisů - jeden z nutných předpokladů pro účast v historicky první české přímé volbě prezidenta. Splnit se podařil už dvěma z více než dvacítky prezidentských uchazečů - Miloši Zemanovi, kterého nominovala Strana práv občanů - zemanovci, a bývalému předsedovi úřednické vlády Janu Fischerovi. Většina uchazečů o prezidentskou kandidaturu říká, že sehnat podpisy není lehké.

|Milada Richterová, Petr Nováček, Matěj Skalický |Zprávy z domova

O Hrad se ucházejí už čtyři ženy. Favoritkami nejsou, přesto si věří

Už čtyři ženy hlásí, že chtějí v přímé volbě kandidovat na prezidenta republiky. Vedle lidovecké europoslankyně Zuzany Roithové, šéfky Suverenity Jany Bobošíkové a herečky Táni Fischerové jde do boje o Hrad i známá advokátka Klára Samková z TOP 09. Ani jedna přitom nemá výraznou podporu silné strany. Přesto si věří.

|Petr Nováček, Martina Hanáčková, Veronika Sedláčková, Eva Presová, Radiožurnál |Zprávy z domova

Odvolací soud změnil exsenátoru Novákovi podmínku na čtyři roky vězení

Krajský soud v Ústí na Labem neuznal odvolání bývalého senátora Alexandra Nováka z ODS. Rozsudek okresního soudu dokonce změnil podmínku na čtyři roky vězení. Kromě odnětí svobody musí Novák navíc zaplatit pětimilionovou pokutu a pět let nemůže působit ve státní správě.

|Petr Nováček, Lucie Husárová 1, Veronika Sedláčková, Eva Presová |Zprávy z domova

Senátoři schválili dvě varianty omezení imunity zákonodárců

Ani nové projednávání legislativní změny, která omezí doživotní imunitu zákonodárců a ústavních soudců, nemá v horní komoře parlamentu úplně jednoduchý průběh. Do konfliktu se dnes dostali zástupci ODS a zastánci mírnější varianty, která v podstatě kopíruje původní sněmovní verzi. Dnes nakonec prošly obě varianty. O tom, která poputuje do sněmovny, se ještě rozhodne.

|Petr Nováček, Václava Marešová, Věra Pfeifferová, pir, Kristina Winklerová |Zprávy z domova

Nově zvolený šéf KSČM Filip se nechystá měnit stranickou politiku

Politika KSČM se nebude pod staronovým vedením Vojtěcha Filipa měnit. Filip, kterého liberecký sjezd znovu zvolil do čela strany, tímto prohlášením reagoval na leták, který koloval mezi delegáty sjezdu. V dokumentu členové radikálního křídla strany kritizovali Filipovu politiku v čele KSČM. Dnes sjezd dovolit také zbytek vedení strany.