Autor

Petra Hosenseidlová

RSS autora

Články autora

|Petra Hosenseidlová |Zprávy z domova

Libanonce Fajáda pustili z bejrútské vazby. Potvrdil to advokát, který ho zastupoval v Česku

Libanonec Alí Fajád je na svobodě. Muže, o jehož vydání žádaly Česko Spojené státy, pustili z vazby v Bejrútu. Českému rozhlasu to potvrdil advokát Vladimír Řicica, který Fajáda v Česku zastupoval. Alí Fajád byl v Česku zadržen spolu s dalšími dvěma Libanonci v dubnu 2014. Spojené státy všechny tři podezřívají z podpory terorismu.

|Tereza Janouškovcová Bartůňková, Tomáš Bystrý, Petra Hosenseidlová |Zprávy z domova

Česko zasáhly vydatné bouřky s přívalovým deštěm, kroupami a silným větrem

Územím Česka se prohnaly silné bouřky. Srážky postupovaly od západu na východ a v noci zeslábly. V Plzeňském a Jihočeském kraji se zvedly hladiny některých řek. Vydra v Modravě a Úterský potok dosáhly druhého povodňového stupně. Už v sobotu odpoledne a večer zasáhly bouřky kromě jižních Čech i Vysočinu a Liberecký kraj. Provázely je kroupy o velikosti až tři centimetrů, přívalové deště a nárazový vítr. Více výjezdů tak měli hasiči, kteří odstraňovali spadané stromy a odčerpávali vodu.

| ČRo, Petra Hosenseidlová, Anna Jadrná, Veronika Hlaváčová |Zprávy z domova

Státní zástupce navrhl Janě Nečasové 3,5 roku vězení za údajné zneužití Vojenského zpravodajství

Státní zástupce navrhl bývalé šéfce kabinetu premiéra Janě Nečasové (dříve Nagyové) 3,5 roku vězení za údajné zneužití Vojenského zpravodajství. Žalobce Rostislav Bajger tak žádá pro Nečasovou stejný trest jako loni. Obvodní soud totiž kauzu projednává podruhé. Sama obžalovaná vinu odmítá. Dnes obě strany přednesly závěrečné řeči, rozsudek padne zítra dopoledne.

| ČRo, Petra Hosenseidlová, dab, Markéta Chaloupská |Zprávy z domova

Státní zástupkyně Máchová, jejíž kancelář prohledával ÚOOZ, už nebude řešit trestní případy

Pražská městská žalobkyně Dagmar Máchová už nebude mít na starosti trestní případy. Rozhodlo o tom dnes ráno vedení zastupitelství. Kancelář Máchové detektivové prohledávali minulý týden detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Šlo o součást zátahu v policii.

|Petra Hosenseidlová, dab |Zprávy z domova

Pobídky měly podpořit vznik pracovních míst. Stát ale peníze použil třeba na platy, tvrdí NKÚ

Stát nadhodnocoval rozpočet pro rozdělování investičních pobídek na vytváření nových pracovních míst. Přišel s tím Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který prověřoval, jak pobídky využívaly ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) a úřad práce v letech 2012 až 2014. Podle ministerstva ale určité nahodnocení rozpočtu bylo nutné, protože investoři měli od úřadu práce přislíbené prostředky na případná další vytvořená pracovní místa nad minimálním stanoveným limitem. K jejich vytvoření ale často nakonec nedošlo.

|Petra Hosenseidlová, Anna Jadrná, Markéta Chaloupská, Jana Klímová |Zprávy z domova

Detektivové ÚOOZ obvinili tři lidi, údajně měli vynášet informace z vyšetřovacích spisů

Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu obvinili tři lidi. Měli údajně vynášet citlivé informace z policejní databáze. Obviněni jsou mimo jiné kriminalista protikorupčního útvaru a také pracovník celní správy. Ráno navíc vyšetřovatelé prohledávali kancelář a byt pražské městské státní zástupkyně Dagmar Máchové. Policie pokračuje v domovních prohlídkách na desítkách míst.

| ČRo, Vlasta Gajdošíková, Petra Hosenseidlová, mka |Zprávy z domova

Šlo o domnělou nutnou obranu, zastal se ÚS cizince střílejícího na policisty

Ústavní soud se zastal cizince potrestaného čtyřmi roky vězení za to, že ve svém domě postřelil policistu. Soudy to posoudily jako pokus o vraždu, muž z Kosova se ale hájil tím, že šlo o nutnou obranu. Netušil, že jde o policisty, kteří jdou na domovní prohlídku. Útok považoval za vloupání a snažil se chránit svou rodinu. Podle dnešního rozhodnutí ústavních soudců justice porušila jeho právo na spravedlivý proces a princip presumpce neviny.

| ČRo, Petra Hosenseidlová |Zprávy z domova

Lidé se při volbě dovolené dívají na bezpečnost. Nekupují zájezdy do severní Afriky a Turecka

V polovině května běžně vrcholí prodej letních dovolených, ale letošní sezona je trochu výjimečná. Cestovní kanceláře už hlásí velkou obsazenost hotelů u oblíbených přímořských destinací. Lidé ze strachu z teroristických útoků téměř nekupují letní dovelené do Afriky a Turecka. Nárůst zahraničních turistů zaznamenalo i Česko.