Autor

pir

RSS autora

Články autora

| ČTK, Štěpán Macháček, ČRo, pir, Anna Jadrná, msk, Filip Harzer |Zprávy ze světa

Sledovali jsme ONLINE: Pokus o vojenský převrat v Turecku je u konce. V zemi rostou obavy ze msty

Jednotky věrné turecké vládě podle premiéra Binaliho Yildirima definitivně potlačily pokus o vojenský převrat. Provládní síly získaly kontrolu nad všemi místy, které pučisté během noci ovládli. Prezidentský úřad ale vyzval občany, aby zůstali v ulicích, a zabránili tak dalšímu možnému pokusu o převrat.

| ČTK, ČRo, pir, Anna Jadrná |Zprávy ze světa

Respektujte demokraticky zvolené instituce, vyzývají Turky světoví politici

Světoví politici odsoudili pokus o převrat a vyzvali Turky, aby respektovali demokraticky zvolené instituce. V Turecku byl v pátek pozdě večer ohlášen pokus o vojenský puč. Ve velkých městech se začalo střílet a ozývaly se výbuchy. Turecké stíhačky střílely na armádní vrtulníky a helikoptéry pučistů spustily palbu na parlament.

| pir |Historie

Jak studovali Kafka, Baxa nebo Kramář? Výsledky 25 000 právníků z pražských univerzit jsou online

Historici, genealogové i laičtí badatelé mají usnadněnou práci. Univerzita Karlova zpřístupnila na svém webu záznamy o státních zkouškách studentů právnických fakult Univerzity Karlovy a Německé univerzity v Praze. Protokoly o zkouškách doplňují již dříve zpřístupněné matriky doktorů obou univerzit. Každý si tak může vyhledat studijní výsledky například Kafky, Engliše, Heyrovského nebo Čapka.

| pir |Ekonomika

Na řešení emisního skandálu vynaloží Volkswagen v USA přes deset miliard dolarů

Německá automobilka Volkswagen souhlasila s kompenzacemi americkým majitelům 482 tisíc dieselových vozů, kterých se týká aféra s manipulacemi s emisemi. VW bude majitelům vyplácet 1000 až 7000 dolarů v závislosti na stáří auta. Další peníze bude muset automobilka vyplatit do amerického fondu životního prostředí (EPA). Celkem by ji to mělo stát přes deset miliard dolarů.

| ČRo, pir |Zprávy ze světa

V předvečer referenda o brexitu průzkumy předpovídají velmi těsný výsledek

Jen několik hodin před zahájením referenda o setrvání Spojeného království v Evropské unii zůstává téměř desetina britských voličů stále nerozhodnuta, jak bude hlasovat. Rozdíl mezi příznivci a odpůrci takzvaného brexitu je přitom natolik těsný, že skutečný výsledek lze podle agentury Opinium jen těžko předvídat. Vyplývá to ze zatím posledního průzkumu společnosti, kterého se zúčastnily 3 tisíce lidí.

| ČRo, pir |Zprávy ze světa

Střelec z Orlanda získal své zbraně legálně. Florida je v jejich prodeji velmi benevolentní

Omar Mateen, který v noci ze soboty na neděli zastřelil v orlandském gay klubu 49 lidí, použil při svém hrůzném činu nejméně dvě zbraně. Útočnou pušku Sig Sauer AR-15 a pistoli Glock. Od roku 2007 byl zaměstnán u bezpečnostní firmy G4S, takže měl také služební zbraň. Zbraně použité při vražedném běsnění si ovšem pořídil během posledních deseti dnů před útokem, a to zcela legálně. Koupě zbraní na Floridě totiž není nijak komplikovaná.

| ČRo, pir |Příroda

OBRAZEM: Na pobřeží Británie zahynul další vorvaň. V Severním moři již 29. za poslední měsíc

Na pobřeží Severního moře hynou v posledních dnech a týdnech ve velkém vorvani. Zatím poslední byl vyvržen na pobřeží Velké Británie u města Hunstanton. Jedná se o šestou velrybu, která byla na britské pláže v uplynulých dnech vyplavena. Další byly objeveny na pobřeží Nizozemska, Francie a Německa. Celkem jich za poslední měsíc v Severním moři uhynulo na 29.

| ČRo, Jan Prokeš, pir, Marie Machytková, Viktor Daněk |Zprávy ze světa

Zemětřesení v Nepálu nepřežilo nejméně 2500 lidí. Oblast zasáhla nová vlna otřesů

Zemětřesení zasáhlo v Nepálu a okolních zemích životy nejméně 4,5 milionu lidí. Oznámila to OSN. Záchranáři zatím ze sutin vytáhli už přes 2500 mrtvých, nepálské úřady se ale obávají, že číslo ještě poroste. Ti, co přežili, museli často strávit noc na ulici. Podle aktuální bilance tamní vlády také otřesy zranily skoro pět tisíc lidí. Zemětřesení o síle 7,9 stupňů s ohniskem nedaleko pod povrchem má desítky obětí i v sousední Indii a několik i v Tibetu a Bangladéši. Nepál a Indii navíc dnes zasáhla nová vlna otřesů. Některé z nich o síle 6,4 stupně.

|Tomáš Pilát, pir |Film

Do kin vstupuje film Místa režiséra Radima Špačka

Režisér Radim Špaček, který před necelými pěti lety zaujal snímkem Pouta, přichází s novým filmem. Nazval ho Místa a diváky v něm zavádí do devadesátých let, do fiktivního města Černá Skála v Sudetech, kde sleduje dospívání několika mladých lidí. Do hlavních rolí obsadili tvůrci neokoukané mladé herce - Vladimíra Polívku, Johanu Matouškovou a Jana Cinu.

|Jana Čermáková, Věra Pfeifferová, pir |Zprávy z domova

Poslanci schválili všechna čtyři zákonná opatření Rusnokovy vlády

Poslanecká sněmovna po skoro šestihodinové debatě schválila všechna čtyři zákonná opatření vydaná vládou Jiřího Rusnoka v demisi. Týkají se občanského zákoníku, zvýšení plateb za státní pojištěnce a zákona o veřejných zakázkách. Na jejich přijetí se už předem domluvily strany vyjednávající o koalici - tedy ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Premiér v demisi Jiří Rusnok to přivítal.