Autor

Radek Kříž

RSS autora

Články autora

|Radek Kříž, Vítek Svoboda |Výtvarné umění

Polské poválečné kostely připomínají vesmírné lodě i stany. Můžete je vidět v DOXu

Materiál kradli, nestarali se ani o stavební povolení, stejně by ho nedostali. Polští věřící svépomocí postavili od roku 1945 do roku 1989 tisíce kostelů. Polsko se tak stalo za vlády komunistů největší světovou laboratoří takzvané „bottom-up architektury”, tedy architektury budované zdola. V pátek se pro návštěvníky otevřela výstava mapující polskou sakrální architekturu v pražském Centru současného umění DOX.

|Radek Kříž, Jan Bartoněk |Zprávy z domova

'Vybydlenou' královskou cestu lemují matrjošky a beranice. Nesou vzkaz: to je Česko

Královská cesta je zaplněna obchody se suvenýry, které jsou typické spíše pro východní Evropu než pro Česko. Ulice pražského centra jsou plné stánků s matrjoškami, sovětskými uniformami nebo ušankami. Hlavním problémem podle odborníků je, že jsou prezentovány jako typicky české. Postupně z královské cesty také vymizely domy, v nichž by někdo bydlel. V reportáži pro Český rozhlas Plus se této problematice věnuje Radek Kříž.

|Radek Kříž |Literatura

Čeští autoři vydají ve Spojených státech knihu povídek. Musí být o zločinu, znělo zadání

Tajemné zmizení na Karlově mostě, trpící šlechtična v domě s divnými okny nebo příběh lidí žijících v maringotkách na Matějské pouti. Čtrnáct unikátních kriminálních povídek odehrávajících se výhradně v Praze si u českých spisovatelů objednalo americké vydavatelství Akashic Books. Ve Spojených státech vyjde kniha Praha Noir na jaře, čeští čtenáři se jí ale dočkají dřív.

|Radek Kříž |Literatura

Jaký má kočka názor na finanční krizi? I to se dá zjistit z nového japonského románu

Tento týden vychází v Česku nový japonský román Kočičí host od spisovatele Takaši Hiraideho. Kniha kromě jiného nabídne i netradiční pohled na svět kočičíma očima. Lidé a zvířata v ní vedou rozhovor o finanční krizi, která Japonsko zasáhla na začátku devadesátých let. Román se stal bestsellerem například v Japonsku, Francii nebo Spojených státech.

|Radek Kříž |Film

Do českých kin míří Obr Dobr, nový film hollywoodské legendy Stevena Spielberga

Steven Spielberg, scénáristka E.T. Mimozemšťana a studio Disney - to je ideální kombinace pro vznik výjimečného dětského filmu. V úterý má českou premiéru Obr Dobr, snímek o sirotkovi a obrovi vegetariánovi. Film kombinuje herce a postavy vytvořené počítačem a světovou premiéru si odbyl na filmovém festivalu v Cannes.

|Radek Kříž |Literatura

Proč se autisté kývou a vyráží jen zvuky? Na to odpovídá kniha třináctiletého chlapce 'A proto skáču'

Japonský chlapec Naoki Higašida trpí tak silnou formou autismu, že není schopný mluvit. Zároveň je to citlivé a výjimečně nadané dítě. Se svou matkou vymyslel způsob, jak se dorozumět s okolím. Před jedenácti lety tak vznikla kniha s názvem 'A proto skáču', která je unikátním svědectvím o vnitřním světě malého chlapce s autismem. V nejbližších dnech kniha vyjde v češtině.