Autor

Radim Bártů

Co dělám v rozhlase:
Ve vysílání českobudějovického studia Českého rozhlasu jako externista doplňuji moderátory ranního a odpoledního programu. Živé vysílání je svým způsobem dobrodružství – prostě si sednete za mikrofon, a buď to dáte, anebo ne. A přitom nesmíte ztratit ostražitost a pokoru, protože nejtrapnější pády na nos přicházejí neomylně v těch okamžicích, kdy si začnete připadat jako král.

Co mě baví:
Volný čas? Bez knížek by to nešlo. Pracuji koneckonců s češtinou a čtení je základ. Vydržela mi i příchylnost k muzice, žánrovými předsudky netrpím. Pokud však potřebuji dobít energii opravdu akutně, vpálím si do hlavy americký thrash metal přelomu osmdesátých a devadesátých let (dnes už říkáme minulého století), nejraději Rust in Peace a Countdown to Extenction od Megadeth.

Na závěr bych rád demonstroval svou zálibu v chytrém literárním braku, a to citací benegesseritské Litanie proti strachu: „Nesmím se bát. Strach zabíjí myšlení. Strach je malá smrt, přinášející naprosté vyhlazení. Budu svému strachu čelit. Dovolím mu, aby prošel kolem mne a skrze mne. A až projde a zmizí, otočím se a podívám se, kudy šel. Tam, kam strach odešel, nic nezůstane. Zůstanu pouze já.“ (Frank Herbert: Duna)

RSS autora

Články autora

|Markéta Kaclová, Jana Zemanová, Radim Bártů |Zprávy z domova

Táborová hra skončila tragicky

Pádem do sedmimetrové štoly skončil pro chlapce a instruktorku dětský tábor ve Střelských Hošticích na Strakonicku. S těžkými zraněními leží třináctiletý hoch a mladá žena v nemocnicích v Českých Budějovicích a v Brně. K neštěstí došlo včera v podvečer při táborové hře. Děti měly za úkol přinést batoh sušenek, který byl ukryt ve strži v Kněží hoře u Katovic. Chlapec neměl baterku a spadl do jedné z nevyužívaných štol po těžbě grafitu. Instruktorka chtěla chlapce zachránit, ale spadla do štoly také. Vytáhnout je museli až hasiči.

|Markéta Kaclová, Mirka Nezvalová, Radim Bártů |Zprávy z domova

Na Jindřichohradecku se ztratilo dítě - pátrá se už 24 hodin

Zatím bezúspěšně pátrá několik desítek jindřichohradeckých policistů po osmiletém chlapci. Ten včera odpoledne odešel v Malém Ratmírově z domova k sousedům. Tam ale vůbec nedošel. Po chlapci pátrali od včerejška policisté, hasiči i dobrovolníci. Dnes ráno byl nasazen také vrtulník s termovizí a potápěči. Prohledávali Ratmírovský rybník.

|Markéta Kaclová, Petr Doležel, Ivan Mls, Radim Bártů |Zprávy z domova

Počasí si znovu zahrává: náledí a vyšší hladiny řek

Meteorologové opět varují před náledím. Mírné oteplení, kdy se teploty pohybují jen několik stupňů pod bodem mrazu, s sebou může znovu přinést namrzání srážek. V horských oblastech by zase řidiči měli dávat pozor na sněhové jazyky, které na silnicích tvoří nárazový vítr. Závěje zatím nezpůsobily vážnější dopravní nehody. Sněžit ráno začalo v severní polovině Čech, a během odpoledne se sněhové srážky rozšíří i na další území republiky. Nejenom náledí ale hrozí Česku, zvedají se i hladiny řek.

|Marika Táborská, Radim Bártů |Zprávy z domova

Při požáru v bytě zahynulo malé dítě

Smrt dvouleté holčičky si vyžádal požár bytu v Českém Rudolci na Jindřichohradecku. Její o dva roky starší bratr je v kritickém stavu. Rodiče své děti nechali doma bez jakéhokoli dozoru. Policisté je obvinili z trestného činu opuštění dítěte.

|Markéta Kaclová, Naděžda Hávová, Radim Bártů |Zprávy z domova

Hladiny jihočeských řek začínají opadávat

Po deštivém týdnu se hladiny jihočeských řek zklidňují a pomalu začínají opadávat. Výjimku jsou jen Lužnice a Blanice, které se zastavily na svých čtvrtečních maximech. Lužnice přitom v Klenovicích už týden překračuje hranici druhého stupně povodňové aktivity a Blanice je na stupni prvním. První povodňový stupeň také ještě ráno platil na Malši v Římově, na Blanici v Heřmani a na Nežárce v Lásenici. Meteorologové ovšem mají na příští dny jen samé dobré předpovědi: srážky na jihu Čech by měly postupně ustat a další vzestupy se neočekávají.

|Ladislav Pavlík, Marika Táborská, Renáta Prátová, Radim Bártů |Ekonomika

Krajům vypršel termín pro nahlášení škod po povodních

Kraje zveřejňují první oficiální výsledky sčítání škod po nedávných katastrofálních záplavách. Například Jihočeský kraj spočetl náklady nutné na obnovu zaplavených území na bezmála 15 a půl miliardy korun. Krajské úřad měly ze zákona na sečtení registrů škod sedm dní od ukončení stavu nouze. Tento termín vypršel o půlnoci na neděli.