Autorka

Radka Nováková

RSS autorky

Články autorky

|Radka Nováková |Zprávy ze světa

Polská ambasáda v Londýně vyzývá krajany: Zločiny z nenávisti hlaste policii. Nejhůře je v Anglii

Za poslední měsíce poskytla polská ambasáda v Londýně, Manchesteru a Edinburgu pomoc ve 31 případech pronásledování, které lidé polské národnosti oznámili jako zločin z nenávisti. Jestli jsou tyto incidenty opravdu projevem xenofobie, rozhodne policejní vyšetřování. Vyplývá to ze zprávy polského velvyslanectví v Londýně.

|Radka Nováková |Zprávy ze světa

Cítím se zde nechtěná, říká zpravodajské stanici Polka v Británii. Rozhovor přeruší nadávky

Poláci se ve Velké Británii stali v poslední době už několikrát terčem agresí. Jeden útok, tentokrát verbální, zachytil zpravodajský kanál Channel 4 News během natáčení rozhovoru s Polkou Alexandrou, která strávila většinu života v severoanglickém Leedsu. Stanice záznam, který přerušily nadávky a troubení klaxonů, zveřejnila na svém facebookovém profilu.

|Radka Nováková |Zprávy ze světa

Český vůdce Zeman rozdmýchává nepřátelství vůči uprchlíkům, napsal britský Guardian

Protimuslimská nota a kritika EU Miloši Zemanovi již získala uznání doma i v sousedních zemích, píše Guardian. Jeho protiislámská rétorika prý snadno strčí do kapsy projevy Roberta Fica, a dokonce i Viktora Orbána. Vyvolává ale otázky ve zbytku Evropy. Rozhovor hlavy státu s Robertem Traitem z britského deníku Guardian se ale nenesl pouze v duchu ryzí politiky. Trait si všímá nejen prezidentovy neskrývané kritiky přijímání muslimských imigrantů, ale i záliby v legálních drogách.

|Radka Nováková |Zprávy ze světa

V lanovce na Mont Blancu uvízlo 110 lidí. Šedesát pět jich vysvobodili, ostatní musejí počkat do rána

Ve čtvrtek v 16 hodin došlo z „neznámých důvodů“ k překřížení kabelů na kabinové lanovce v Horním Savojsku. Sto deset lidí tak uvízlo v kabinách nad ledovcem Mont Blanc ve výšce 3800 metrů nad mořem. K záchraně musely být přivolány vrtulníky ze tří států. Za hodinu a půl stihly vysvobodit šedesát pět výletníků. Záchranná akce helikoptér ale musela být na noc kvůli tmě a povětrnostním podmínkám přerušena. Čtyřicet pět osob tak musí čekat ve čtyřmístných kabinkách až do rána.

|Radka Nováková |Zprávy ze světa

Milošević opět rozděluje Srbsko. Zaslouží si politik obviněný z genocidy pomník?

Jihosrbské městečko Prokuplje plánuje postavit pomník Slobodanu Miloševićovi. Obec přibližně velikosti Šumperka, která se nachází nedaleko hranice s Kosovem, rozpoutala po celé zemi diskuse o tom, zda se má bývalému jugoslávskému a srbskému prezidentovi, kterého mezinárodní tribunál v Haagu soudil za válečné zločiny a genocidu, dostat takové pocty. Do polemiky se zapojil už i současný srbský prezident.

|Radka Nováková |Zprávy ze světa

Na Staroměstské náměstí vtrhl hummer, velbloud a koza, napsaly N.Y.Times o Konvičkově akci

Nedělní protestní představení příznivců antiislamisty Martina Konvičky na Staroměstském náměstí si všimli i v zahraničí. „Zinscenovaný teroristický útok vyvolal v neděli v centru Prahy paniku především mezi turisty,“ informoval americký deník The New York Times. Barvitě líčí dění na pražském náměstí, reakce přítomných a jejich postoje. Nezapomíná ani na samotného iniciátora Martina Konvičku.