Lidé vzpomínají na Václava Havla krátkými kalhotami. Připomínají jeho inauguraci

Před třemi lety zemřel Václav Havel, muž, který se významně zasloužil o pád komunistického režimu a stal se prvním prezidentem samostatného českého státu. Vzpomínají na něj lidé po celé zemi, výjimkou nebylo ani Václavské náměstí v Praze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzpomínka na Václava Havla

Vzpomínka na Václava Havla | Foto: Filip Jandourek

„Je to vzpomínka na našeho prvního demokratického prezidenta. Rozhodla jsem se dnes takto uctít jeho památku, protože si vážím toho, že můžeme žít v demokratickém státě,“ říká Anna, která se ohrnutými nohavicemi připojila k iniciativě Krátké kalhoty pro Václava Havla.

A nebyla sama, podobně upravil svůj zevnějšek i Lukáš. „Byl to poslední slušný prezident, kterého jsme měli,“ tvrdí. Ohrnuté kalhoty připomínají slavný moment z Havlovy inaugurace v prosinci 1989.

„My jsme hledali nějaké gesto, které bude jednoduché, aby ho mohl udělat kdokoliv, a zároveň které bude výrazné a lehce rozpoznatelné a zapamatovatelné,“ vysvětluje Tomáš Pikola z iniciativy Krátké kalhoty pro Václava Havla, která celou akci přes sociální sítě organizuje, a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O iniciativu Krátké kalhoty pro Václava Havla se zajímala reportérka Eva Rajlichová

„Vzpomněli jsme si právě na historku z inauguračního dne pana prezidenta, kdy na veřejnosti vystoupil v kalhotech, které byly sice dobře ušité, ale protože si je povytáhl a ony se nesesedly zpátky, vypadaly jako krátké. Řekli jsme si, že to by právě mohlo být to gesto, které by mohli všichni udělat.“

Volba na krátké kalhoty padla i proto, že jde o humorné a odlehčené gesto. „Nechceme stavět žádné sochy a pomníky. Chceme, aby to byla opravdu vzpomínka lidí, aby ukázali, že ty hodnoty jsou pořád živé, že jsou mezi lidmi, že jsou v lidech.“

Vzpomínka na Václava Havla | Foto: Filip Jandourek

Už tradičně lidé také zapalují svíčky u sochy svatého Václava. V rámci školního výletu sem dorazili i žáci ze základní školy v Markvarticích u Děčína, nadšeně si fotili srdce vyskládaná ze svíček. Odpovědi na otázku, co vědí o Václavu Havlovi, však jsou poněkud rozpačité.

Učitel dějepisu a zeměpisu Petr Culek, který vzal své žáky na výlet po Praze, doufá, že si znalosti o novodobé historii jeho svěřenci zlepší.

„Vědí toho méně, protože se o to nezajímají. Mají úplně jiné starosti a problémy. Jinak k tomu samozřejmě máme celý blok, který přijde v rámci posloupnosti dějepisné výuky. Až dojde na moderní dějiny, někdy v polovině dubna, tak to budeme probírat podstatně víc,“ objasňuje.

Památku Václava Havla připomnělo třeba i čtení z jeho textů v Divadle Alfréd ve dvoře nebo zádušní mše v Pražské křižovatce.

Václav Havel | Foto: Český rozhlas

Eva Rajlichová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme