Až čtyřicetistupňové horko teď musí snést pracovníci v uzavřených výrobních halách

Současná horka komplikují práci v mnoha oborech. Například v uzavřených výrobních halách teploty stoupají velmi rychle a často už tak těžkou práci ještě ztěžují. V jedné z hradeckých průmyslových továren teď sahají teploty až ke 40 stupňům celsia. Lidé, kteří obsluhují těžké stroje, jsou tak osm hodin vystaveni extrémnímu horku.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svařování | Foto: Jan Rosenauer

„Je to obtížné, já dělám u stroje, který vydává dost velké teplo, tak se to ještě násobí. Aspoň o 10 stupňů minimálně víc, než je okolní teplota,“ říká Pavel.

Ředitelem podniku, ve kterém Pavel pracuje, Jan Houšťek, se snaží jemu i ostatním zlepšit pracovní podmínky. „Kupujeme speciální ochranné nápoje, které obsahují vitamíny, minerály a vlákninu. Objednáváme neustále další, zvykli si na to. Zaměstnanec přijde do práce a naředí si, jaké množství potřebuje, a podle toho si to potom připravuje celou směnu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Lucie Valáškové o povinnostech zaměstnavatelů při vysokých teplotách na pracovišti

Zaměstnavatel tak splňuje podmínky, jež mu ukládají zákonné předpisy. Kromě pitné vody, která musí být na pracovišti vždy k dispozici, je jeho povinností poskytnout svým zaměstnancům ve vysokých teplotách i ochranné nápoje.

„U prací méně fyzicky náročných se jako ochranný nápoj poskytuje přírodní pramenitá voda, tedy postačuje i pitná voda z vodovodu. U prací těžšího charakteru se pak jedná o poskytování přírodní minerální vody středně mineralizované,“ říká Renata Dohnalová z Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje.

Hygienici kontrolují společně s ochrannými nápoji také požadovanou teplotu na pracovišti. Zvýšená pozornost je věnována povoláním s vysokou tepelnou zátěží.

„Například práce slévačů, pekařů, svářečů a podobně. Dále nás zajímají práce na venkovních pracovištích, například celodenní terénní pracovníci, kteří se pohybují venku ve stavebnictví, zemědělství, údržba městské zeleně a podobně,“ dodává Renata Dohnalová.

V případech, kdy jsou při práci překročeny tepelné limity, musí zaměstnavatel také upravit režim práce a odpočinku. Lidé musí mít bezpečnostní přestávky, jejichž četnost se opět odvíjí od náročnosti práce. Pokud nejsou zaměstnanci s podmínkami na pracovišti spokojeni, mohou si stěžovat na hygienické stanici, která pak na místo vyšle kontrolu.

Lucie Valášková, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme