Bramborový jarmark představí i dávno zapomenuté recepty

Čeští pěstitelé letos hlásí rekordní úrodu brambor. Na bramborovém jarmarku, který se koná dnes dopoledne na náměstí v Chrudimi, se tak návštěvníci mohou těšit na dostatek bramborových specialit.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brambory | Foto: Knut Pettersen

Brambor je letos opravdu dost, a tak mladí kuchaři z místní hotelové školy šetřit nemusí. Na návštěvníky jarmarku čekají známé i zapomenuté pokrmy z brambor.

„Pravou klasickou staročeskou bramboračku, bramborák se švestkami na sladko, šišky s mákem nebo s ořechy anebo specialitu, což je bramborová paštika,“ láká jeden z kuchařů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Drahomíra Bačkorová zve na bramborový jarmark v Chrudimi

Recept na bramborovou paštiku, která je specialitou jedné místní babičky, je ovšem tajný.

Pořadatelé ale mysleli také na děti. Malí návštěvníci si budou moci vyrobit tiskátka z brambor.

Brambory se do Evropy dostaly v 16. století, ale jen na stoly bohatých feudálů. Prostým lidem totiž nechutnaly, protože je neuměli připravit.

„Teprve až velká bída a hlad ve druhé polovině 18. století po válkách s Pruskem donutily lidi k tomu, aby zkusili tuto opomíjenou plodinu,“ říká etnografa Ilona Vojancová.

Dodává, že v té době se brambory dostaly i do ústní lidové slovesnosti: „Bramborová kaše – to je strava naše. Anebo brambory s mundúrem – ty já jídám každý den.“


Zvětšit mapu

Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme