Bramborový jarmark představí i dávno zapomenuté recepty

Čeští pěstitelé letos hlásí rekordní úrodu brambor. Na bramborovém jarmarku, který se koná dnes dopoledne na náměstí v Chrudimi, se tak návštěvníci mohou těšit na dostatek bramborových specialit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brambory

Brambory | Foto: Knut Pettersen

Brambor je letos opravdu dost, a tak mladí kuchaři z místní hotelové školy šetřit nemusí. Na návštěvníky jarmarku čekají známé i zapomenuté pokrmy z brambor.

„Pravou klasickou staročeskou bramboračku, bramborák se švestkami na sladko, šišky s mákem nebo s ořechy anebo specialitu, což je bramborová paštika,“ láká jeden z kuchařů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Drahomíra Bačkorová zve na bramborový jarmark v Chrudimi

Recept na bramborovou paštiku, která je specialitou jedné místní babičky, je ovšem tajný.

Pořadatelé ale mysleli také na děti. Malí návštěvníci si budou moci vyrobit tiskátka z brambor.

Brambory se do Evropy dostaly v 16. století, ale jen na stoly bohatých feudálů. Prostým lidem totiž nechutnaly, protože je neuměli připravit.

„Teprve až velká bída a hlad ve druhé polovině 18. století po válkách s Pruskem donutily lidi k tomu, aby zkusili tuto opomíjenou plodinu,“ říká etnografa Ilona Vojancová.

Dodává, že v té době se brambory dostaly i do ústní lidové slovesnosti: „Bramborová kaše – to je strava naše. Anebo brambory s mundúrem – ty já jídám každý den.“


Zvětšit mapu

Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme