Bramborový jarmark představí i dávno zapomenuté recepty
Čeští pěstitelé letos hlásí rekordní úrodu brambor. Na bramborovém jarmarku, který se koná dnes dopoledne na náměstí v Chrudimi, se tak návštěvníci mohou těšit na dostatek bramborových specialit.
Brambor je letos opravdu dost, a tak mladí kuchaři z místní hotelové školy šetřit nemusí. Na návštěvníky jarmarku čekají známé i zapomenuté pokrmy z brambor.
„Pravou klasickou staročeskou bramboračku, bramborák se švestkami na sladko, šišky s mákem nebo s ořechy anebo specialitu, což je bramborová paštika,“ láká jeden z kuchařů.
Recept na bramborovou paštiku, která je specialitou jedné místní babičky, je ovšem tajný.
Pořadatelé ale mysleli také na děti. Malí návštěvníci si budou moci vyrobit tiskátka z brambor.
Brambory se do Evropy dostaly v 16. století, ale jen na stoly bohatých feudálů. Prostým lidem totiž nechutnaly, protože je neuměli připravit.
„Teprve až velká bída a hlad ve druhé polovině 18. století po válkách s Pruskem donutily lidi k tomu, aby zkusili tuto opomíjenou plodinu,“ říká etnografa Ilona Vojancová.
Dodává, že v té době se brambory dostaly i do ústní lidové slovesnosti: „Bramborová kaše – to je strava naše. Anebo brambory s mundúrem – ty já jídám každý den.“
Zvětšit mapu