Bramborový salát s medovým dresinkem nebo punčové hrušky. Studenti soutěžili o nejchutnější jídlo z brambor
V Havlíčkově Brodě soutěžili studenti hotelových škol o nejchutnější pokrm z brambor. Pod přísným dohledem odborné poroty připravovali bramborový salát například s olivami nebo polníčkem.
„Některé suroviny a kombinace se mi zdají skutečně zvláštní. U první soutěžící jsem si všiml, že do brambor dala olivy a granátové jablko, to už se mi zdá docela drastické, ale nechám se překvapit,“ zapisuje si poznámky o dovednosti studentů, kteří tvoří originální bramborové saláty, hlavní rozhodčí Vladimír Picka.
Zajímavé suroviny do salátu dává také studentka havlíčkobrodské hotelové školy Gabriela Nováková. „Suroviny jsem vybírala podle chuti a podle barvičky. Jsou tam čerstvé fazolky, černé olivy, cherry rajčátka,“ popisuje Gabriela. Její lehký salát porotci nakonec ocenili druhým místem.
O patro výš se připravují sladké dezerty. Nad bramborovými trojhránky s květy se sklání studentka Lenka Badurová.
„Přemýšlela jsem nad tím tak dva, tři, čtyři dny. Hledala jsem na internetu, paní mistrová mi poradila. Nejtěžší byly ozdoby – bramborové květy,“ říká Lenka, jejíž zákusek získal bronzovou medaili.
Stříbro si odnesly punčové hrušky v bramborovém těstě. Nejvíc bodů získal bramborový pytlík plněný tvarohovou kaštanovou náplní s aroniovou omáčkou a rakytníkovým dekorem s křupinkou.
Soutěž „O bramborovou pochoutku Vysočiny“ je tradiční součástí Bramborářských dnů, které se v pátek konaly v Kulturním domě Ostrov a v sobotu pokračují dopoledním programem na Havlíčkově náměstí.