Budoucí cukráři v Jeseníku budou bojovat o Priessnitzův dortík

Řemeslo cukráře může být uměním. V Jeseníku se o tom můžete dnes přesvědčit. Studenti tu budou bojovat o Priessnitzův dortík. Letos je měla inspirovat zima. Právě zimu jako roční období měli ztvárnit do dvoukilového dortu. Ten si každý přiveze s sebou. Další úkoly je čekají na místě. Předvedou, jak zdobí perníky a tvarují čokoládovou mašli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dortík (ilustr. obr.)

Dortík (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Dort v podobě sněhové vločky nebo ledové královny je škoda sníst. Tyto dorty ani k jídlu nebudou. Společně s desítkou dalších budou usilovat o vítězství v mezinárodní soutěži pro mladé cukráře. Vybrat vítěze nebude jednoduché. Úroveň soutěžících je prý rok od roku lepší.

„Ať je tam marcipán nebo je tam karamel, což jsou pořád nejlepší trendy, nebo čokoláda, musí to být pěkné, čisté. Co se hodnotí samozřejmě nejvíc, je chuť,“ upřesnila mistrová ze Střední odborné školy gastronomie a potravinářství v Jeseníku Lenka Juránková.

Novátorské přístupy k dortům

Největší šance prý mají lehké dorty. Porota ale ocení i novátorské přístupy.

„Spíš se umístí dorty, které budou mít něco zvláštního, něco modernějšího, nějaké nové pojetí. Jsou dorty, které se dělají třeba na páře. V níž se šlehají korpusy. Dokonce se i v páře pečou. To jsou trendy, které teď letí,“ dodala Lenak Juránková.

Cílem soutěže O Priessnitzův dortík je mimo jiné zviditelnit obor cukrář. Řada vyučených cukrářů totiž vymění sladké řemeslo za jinou profesi.

Andrea Švubová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme