Burčákomaty zaujaly olomoucké příznivce chutného moku

Milovníci burčáku mohou svůj oblíbený nápoj ochutnat tak jako každý podzim v mnoha stáncích po celém městě. Letošním hitem je ale burčák z burčákomatu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Réva vinná (Vitis vinifera) | Foto: Martin Prokeš

Tento vynález z Jižní Moravy umožní zachovat kvalitu přírodního nápoje až do okamžiku, kdy si ho přinesete domů a vypijete.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportérka Radoslava Kvasničková natáčela u burčákomatu

Burčákomat je velká, 200 koligramů vážící nerezová nádoba s chladícím systémem, z níž se přímo před zraky kupujících stáčí zchlazený burčák. Díky tomu, že nápoj zůstává celou dobu v chladu a temnu, zastaví se kvasný proces a zákazník si pak může nechat burčák dozrát doma.

V burčáku z burčákomatu se díky zchlazení zachovají všechny přírodní látky včetně vitaminů i aminokyselin. V Olomouci se burčák z burčákomatů prodává na dvou místech a jak potvrdila prodejkyně přímo z centra města, je o něj zájem.

Říká se, že burčáku se má vypít tolik, kolik má člověk v těle krve, tedy 4 až 6 litrů, aby se organismus celkově pročistil. Lékaři tuto přírodní šťávu doporučují ovšem pozor - radí popíjet pouze kvalitní burčák a hlavně s mírou.

Milan Kopp, Radoslava Kvasničková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme