Čepovat pivo jako čochtana, šnyt nebo mlíko učí hostinské škola v Plzni

Co mají společného čochtan, šnyt, mlíko a hladinka? Velmi schopného výčepního, který dokáže načepovat pivo různým stylem. Kdo neví jak na to, měl by se vrátit do školy, tedy do školy čepování. Jedna taková je průběžně otevřená v plzeňském pivovaru a vedle laiků si tam najdou cestu i profesionálové - výčepní z různých hostinců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čisté sklo je stejně důležité jako kvalitní pivo

Čisté sklo je stejně důležité jako kvalitní pivo | Foto: Alexej Maximov | Zdroj: Český rozhlas

„Na začátku si udělat polštář pěny. Pod ní otočením kohoutem naplno čepujeme pivo do piva. Díky tomu získáme takovou hladinku a výborně se to pije,“ popsal postup sládek Martin Hložek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak čepovat čochtana, šnit, mlíko nebo hladinku se ve škole čepování naučil i Ľubomír Smatana

„Znal jsem jednoho hosta a ten chtěl vždycky čochtana, tedy bez pěny,“ sdělil své zkušenosti s čepováním piva jiným než obvyklým způsobem jeden z účastníků kurzu.

„Mlíko si u mě třeba dávala. Natočíš plný půllitr pěny, ale musí být ultra hustá, aby z toho vůbec něco bylo,“ řekl jiný.

Většina z nich se ale shodla, že lidé obvykle požadují pivo klasické.

„Je třeba si přiznat, že veškeré techniky nepoužíváme, protože si to hosti nepřejí. Standardní objednávka je, aby dostal kvalitní vychlazené pivo, které má hladinu, pěnu a hlavně dobrou míru,“ shrnul další z hostinských.

Podle Martina Hložka ale čochtan, šnyt, mlíko a hladinka uplatnění mají. „Najdeme spoustu hospod, kde si na tomhle právě naopak velmi zakládají,“ dodal.

„Buďme rádi, že nejsme v cizině. Tam to pivo stojí pětkrát tolik. Važme si toho,“ uzavřel diskusi Martin Průša z hospody Od Blekotů.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme