Češi opět začínají plnit košíky. Houby rostou téměř všude, říká mykolog

Tropických dní není letos v létě mnoho, víc prší a je chladněji než loni. Takové počasí ale svědčí houbám, a houbaři už proto vyhlížejí hlavní sezonu. V těchto dnech se začíná dařit především různým druhům hřibů, z těch jedovatých se objevují závojenka olovová a muchomůrka zelená nebo tygrovaná. Kam zajít na houby, radí mykolog Jiří Polčák.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Houby, houbaření, sbírání hub (ilustrační foto) | Foto: Anna Kottová | Zdroj: Český rozhlas

Řekněte nám, jak to letos s houbami vypadá. Pozorujete nějaké rozdíly oproti rokům minulým?

Letošní rok je trochu výjimečný. Díky bohatým srážkám a přijatelným teplotám nám houby rostou více než v předešlých letech. V lesích to vypadá velmi dobře, můžeme vyrazit kamkoli a vždycky něco najdeme.

Kde v těchto dnech najdeme nejvíce hub?

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi opět začínají plnit košíky. Houby rostou téměř všude, říká mykolog Jiří Polčák

Houby rostou na téměř celém území České republiky, s výjimkou okolí Prahy. Ve východních Čechách jsou také slabší místa. Houby se dají najít ve všech typech lesa. Ať už půjdeme do jehličnatého nebo listnatého lesa, tak vždycky nějaké houby najdeme.

V lesích je samozřejmě spousta houbařů, na určitá místa se pořádají doslova nájezdy. Je proto potřeba si vytipovat svoje místečka, trochu vzdálenější od cesty.

Kam chodí mykolog Jiří Polčák? Kde má svoje místa?

Mykolog Jiří Polčák má svá místa tajná. Věnuji se převážně chráněným houbám, které teď rostou poměrně hodně a já s tím mám plno práce. Chodím po lesích a ty vzácné a chráněné houby se snažím zamaskovat, protože houbaři je velice rádi sbírají nebo je rozkopou. Ochrana hub je poměrně složitá, takže člověk se je snaží maskovat, aby mohly dozrát a dále se rozmnožovat. Jinak chodím do všech typů lesa, především na Moravě.

Lidé hodně chodí na Šumavě na hřiby. Když někdo přehlédne a přihodí ho do košíku třeba hřib kříšť, hrozí vážná otrava?

Otrava nehrozí, ale pokrm uvařený z hřibu kříště je nepoživatelný, protože tato houba je velice nahořklá. Nicméně jsou podobné druhy hřibů, kde otrava hrozí hlavně kvůli tomu, že houby nedostatečně tepelně upravíme. Modrající hřiby, jako je hřib kovář nebo hřib koloděj, je třeba upravovat minimálně 20 až 30 minut. Toxiny se totiž teplem odbourávají.

Říká se, že na houby se má chodit hlavně ráno. Kdy je podle vás nejlepší doba na hledání hub?

Určitě ráno, protože máme větší šanci, že něco najdeme. Ráno je navíc trošku chladněji, venku není takové vedro a nepraží nám sluníčko do očí.

Eliška Malínská, Anna Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme