Češi zůstávají věrní kaprovi, zájem o amury a candáty ale roste

Většina Čechů, kteří si neumí štědrovečerní večeři bez ryby představit, si stejně jako loni pochutná na kaprovi. Prodejci na východní Moravě ceny těchto ryb nezvýšili. Lidé sice zůstávají věrní tradici, ale stále častěji kupují také amury nebo candáty.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prodejci kaprů mají žně | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

„Sem tam se někdo zeptá i na jinou rybu, ale máme jenom kapry. Berou se hodně hlavy, mlíčí, jikra na polévku,“ vyjmenovává Jan Bobek.

Prodáme zhruba 400 kilo živých ryb, z toho 90 procent je kapr, potvrzuje také Lenka Hajtrová. A čím si vysvětluje zájem lidí například o amura?

„Amur nemá takovou specifickou chuť ani vůni jako kapr a má kratší kosti,“ popisuje Hajtrová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kapři budou i letos nejčastější rybou sváteční hostiny. Velký zájem je ale také o amury a candáty. Natáčel redaktor Roman Verner.

Češi o Vánocích zkonzumují přes 17 tisíc tun kaprů. Prodej ryb v modrých kádích letos začal v sobotu 20. prosince.

„Nejvíce se stále prodává kapr. Velký zájem je o amura a také o candáta. Ceny zůstávají pro zákazníka prakticky stejné. Možná bych řekl dokonce o korunu nebo o dvě nižší,“ říká sádecký v Chropyni Otakar Pavlíček.

„Kapra kupujeme pravidelně na Vánoce, ale i během roku. Zkoušíme i jiné ryby, ale vánoční kapr je klasika,“ míní muž kupující rybu na náměstí ve Zlíně. Podobný názor mají i další lidé:

„Kapra kupujeme pravidelně na Vánoce. Letos jsem chtěl zkusit i jinou rybu, ale manželka mi to rozmluvila.“

Pozor by si lidé měli dát na zpracování rybího masa, které patří k rychle se kazícím potravinám.

Vánoční kapr | Foto: Michal Jindra

Roman Verner, Anna Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme