Den vajec v Chanovicích na Klatovsku navštívily stovky lidí
Sobota byla ve skanzenu v Chanovicích na Klatovsku ve znamení vajec. Akci věnovanou této místní potravině připravilo už po sedmé klatovské muzeum a navštívilo ji několik set lidí. Na programu byly například vaječné speciality, výstava vajec a ukázky zdobení kraslic.
Výběr regionálních vaječných pokrmů byl v Chanovicích opravdu velký. Návštěvníci si mohli pochutnat na poctivé bramboračce nebo česnečce s rozkvedlaným vejcem, topinkách s vejcem, vaječnici, vejci nebo závitku v aspiku a také na palačinkách nebo lineckých oválkách ve tvaru vejce.
Dobré jídlo ale nebylo jediné, co Den vajec nabízel, k vidění byly i různě zdobené kraslice - vrtané, drátované, zdobené ubrouskovou technikou - a nechyběly ani malérečky. Jednou z nich byla Marie Kučerová z Plzně, která se zdobení vajec věnuje už 10 let a používá tři různé techniky:
„V první řadě dělám vrtané bílé a přírodní, takové bleďounce nazelenalé od divokých kachen. Vejce děruju, pak je namáčím v Savu, aby se dírky vyčistily, a pak je dozdobuju bílou barvou.“
„Malované dělám jehlou, jako se dělají z vosku, ale já dělám akrylem. Ještě používám ubrouskovou techniku, čili udělám barvou takovou krajku a doprostřed dám z ubrousku vystříhané růžičky, zajíčky, levanduli,“ přibližuje své umění.
Zpestřením programu byl i veřejný seminář Cechu dráteníků. Dráteníci tu svoje výrobky nejen tvořili a vystavovali, ale základy svého řemesla mohli zájemce přímo na místě naučit.