Den vajec v Chanovicích na Klatovsku navštívily stovky lidí

Sobota byla ve skanzenu v Chanovicích na Klatovsku ve znamení vajec. Akci věnovanou této místní potravině připravilo už po sedmé klatovské muzeum a navštívilo ji několik set lidí. Na programu byly například vaječné speciality, výstava vajec a ukázky zdobení kraslic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Den vajec v Chanovicích na Klatovsku

Den vajec v Chanovicích na Klatovsku | Foto: Martina Klímová

Výběr regionálních vaječných pokrmů byl v Chanovicích opravdu velký. Návštěvníci si mohli pochutnat na poctivé bramboračce nebo česnečce s rozkvedlaným vejcem, topinkách s vejcem, vaječnici, vejci nebo závitku v aspiku a také na palačinkách nebo lineckých oválkách ve tvaru vejce.

Dobré jídlo ale nebylo jediné, co Den vajec nabízel, k vidění byly i různě zdobené kraslice - vrtané, drátované, zdobené ubrouskovou technikou - a nechyběly ani malérečky. Jednou z nich byla Marie Kučerová z Plzně, která se zdobení vajec věnuje už 10 let a používá tři různé techniky:

„V první řadě dělám vrtané bílé a přírodní, takové bleďounce nazelenalé od divokých kachen. Vejce děruju, pak je namáčím v Savu, aby se dírky vyčistily, a pak je dozdobuju bílou barvou.“

„Malované dělám jehlou, jako se dělají z vosku, ale já dělám akrylem. Ještě používám ubrouskovou techniku, čili udělám barvou takovou krajku a doprostřed dám z ubrousku vystříhané růžičky, zajíčky, levanduli,“ přibližuje své umění.

Zpestřením programu byl i veřejný seminář Cechu dráteníků. Dráteníci tu svoje výrobky nejen tvořili a vystavovali, ale základy svého řemesla mohli zájemce přímo na místě naučit.

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme