Dietologové vzali vajíčka na milost. Lidé začínají chovat slepice i ve městech

Málokterá potravina má tak špatnou pověst jako vejce. Několik generací vyrostlo ve víře, že jeho konzumenty nutně čeká infarkt. Současné výzkumy obrátily veřejné mínění na ruby a lidé objevují vajíčka jako jednu z nejzdravějších potravin. A tak není divu, že se slepice stále častěji objevují nejen na vesnicích, ale i ve městech za plotem zahrádkářských kolonií.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kohout, drůbež (ilustrační foto) | Foto: Blanka Mazalová

Kvokání slepic je rajskou hudbou pro Zdeňka Knause z Olomouce. Drůbeží havěť všeho druhu miluje od dětství. Ve svém rodinném domku na dohled od olomouckých sídlišť si proto pořídil voliéry se slepicemi a kohouty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slepičí vajíčko tak zažívá obrození, chovy drůbeže se objevují i ve městech. Jeden z nich navštívila Blanka Mazalová

„Určitě je to příjemnější, než když vás ráno v šest hodin vzbudí budík. Je to takové přirozenější,“ říká Zdeněk Knaus.

Občas se sice objeví stížnosti sousedů, chovatel ale nad tím jen mávne rukou. Na svoji drobotinu nedá dopustit a to, že přináší i užitek v podobě zdravých a chutných vajíček, bere jako bonus.

„Když si uděláte domácí buchtu a máte to ze svého zdroje, je to příjemné. Když vajíčko rozklepnete, tak je vidět, že to je úplně jiný obsah,“ pochvaluje si.

Současné výzkumy navíc říkají, že lidský organismus je na vejce zvyklý a umí ho zpracovat tak, aby neuškodilo. Strach z cholesterolu je proto zbytečný.

Slepice, drůbež (ilustrační foto) | Foto: Blanka Mazalová

Slepičí vajíčko tak zažívá obrození. O tom, že stoupá zájem o chov slepic, ví i Vratislav Šulc z krajské veterinární správy. Pokud chce mít někdo svých pár slepiček na zahrádce a užívat si domácích vajíček, není to podle něj žádný velký problém.

„Jenom nesmí docházet k týrání zvířat. Pokud by chtěl vejce uvádět dál, ať už rozdávat, prodávat, chodit s nimi na trh, pak už musí splnit požadavky dané veterinárním zákonem,“ připomíná Vratislav Šulc.

V tom případě už je nutná registrace u Českomoravské společnosti chovatelů. Další informace jsou pak k dispozici na jejích stránkách.

„Z hygienického hlediska a z pohledu uvádění těchto vajec dál na trh se dělí chovatelé podle množství chovaných slepic. Do padesáti kusů jsou podmínky minimální, pokud by jich choval víc, pak musí vejce řádným způsobem označit,“ doplňuje Šulc.

I podle Zdeňka Knause je chov slepic nenáročný. „Nepotřebují obrovský výběh, stačí dvoreček nebo kousek zahrádky. Posečete trávu a zbytek nedáte do kompostu, ale můžete ho dát slepicím. Pak nějaké to zrní, odpad,“ popisuje s tím, že pozor je třeba dávat hlavně na kuny. „Pokud nejsou na noc zavřené, malér je na světě.“

Vejce - značení | Foto: Michal Jindra

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme