Dioxiny v Chropyni prokázány nebyly, místní tomu nevěří
Obyvatelům Chropyně na Kroměřížsku údajně žádná zdravotní rizika nehrozí. S tímto ujištěním podpořeným výsledky měření přijel dnes na besedu s obyvateli města vedoucí oddělení ovzduší Zdravotního ústavu v Ostravě Jiří Bílek. Pracovníci sbírali vzorky z míst zasažených kouřem a spadem po několikadenním požáru v areálu firmy na recyklaci plastů Remiva.
Zdálo by se, že po úvodním prohlášení Jiřího Bílka z ostravského zdravotního ústavu si všichni v sále oddechnou a vše brzy skončí. Jenomže velká část z asi sedmdesáti přítomných nechtěla příznivému hodnocení věřit.
Hygienici odebírali vzorky půdy, vody, ale také mléka, vajec či králičího masa.
Vedoucí oddělení ovzduší Zdravotního ústavu v Ostravě Jiří Bílek za všechna příznivá čísla ručí.
„Žádná z analýz neprokázala, že by zdravotní riziko lidi nějak ohrožovalo, že by neměli pěstovat zeleninu nebo vybít králíky – to v žádném případě. Půdy vyšly dobře, jsou na takové úrovni jako v průmyslových městech. Průmyslová zóna tu existuje mnoho desítek let, má tedy vliv, možná i větry z Přerova. Dioxiny se v zajímavých koncentracích nenašly vůbec,“ vysvětluje.
Přesto účastnící besedy odcházeli a v očích se jim spokojenost nezrcadlila. „Kdyby řekli na rovinu, letos to tam nepěstujte, bylo by to férovější,“ myslí si jedna z obyvatelek.
„Nemůže to být v pořádku, když shořelo patnáct set tun odpadu. Na tento rok určitě přestaneme pěstovat. Drůbež, co jsme měli, už nežije,“ říká další.
Měření škodlivin v ovzduší, půdě, vodě či potravinách ale nekončí a bude se ještě několikrát opakovat.