Dioxiny v Chropyni prokázány nebyly, místní tomu nevěří

Obyvatelům Chropyně na Kroměřížsku údajně žádná zdravotní rizika nehrozí. S tímto ujištěním podpořeným výsledky měření přijel dnes na besedu s obyvateli města vedoucí oddělení ovzduší Zdravotního ústavu v Ostravě Jiří Bílek. Pracovníci sbírali vzorky z míst zasažených kouřem a spadem po několikadenním požáru v areálu firmy na recyklaci plastů Remiva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči pracovali v Chropyni v těžkých podmínkách.

Hasiči pracovali v Chropyni v těžkých podmínkách. | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Zdálo by se, že po úvodním prohlášení Jiřího Bílka z ostravského zdravotního ústavu si všichni v sále oddechnou a vše brzy skončí. Jenomže velká část z asi sedmdesáti přítomných nechtěla příznivému hodnocení věřit.

Hygienici odebírali vzorky půdy, vody, ale také mléka, vajec či králičího masa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si názory obyvatel Chropyně v reportáži Pavla Sedláčka

Vedoucí oddělení ovzduší Zdravotního ústavu v Ostravě Jiří Bílek za všechna příznivá čísla ručí.

„Žádná z analýz neprokázala, že by zdravotní riziko lidi nějak ohrožovalo, že by neměli pěstovat zeleninu nebo vybít králíky – to v žádném případě. Půdy vyšly dobře, jsou na takové úrovni jako v průmyslových městech. Průmyslová zóna tu existuje mnoho desítek let, má tedy vliv, možná i větry z Přerova. Dioxiny se v zajímavých koncentracích nenašly vůbec,“ vysvětluje.

Přesto účastnící besedy odcházeli a v očích se jim spokojenost nezrcadlila. „Kdyby řekli na rovinu, letos to tam nepěstujte, bylo by to férovější,“ myslí si jedna z obyvatelek.

„Nemůže to být v pořádku, když shořelo patnáct set tun odpadu. Na tento rok určitě přestaneme pěstovat. Drůbež, co jsme měli, už nežije,“ říká další.

Měření škodlivin v ovzduší, půdě, vodě či potravinách ale nekončí a bude se ještě několikrát opakovat.

Pavel Sedláček, mz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme