Do konce března by měl být jasný zdroj zápachu z areálu bývalé Setuzy v Ústí nad Labem

Odborníci dnes a zítra odebírají vzorky vzduchu v areálu bývalé Setuzy v Ústí nad Labem. Chtějí zjistit, odkud přesně vychází zápach, který obtěžuje obyvatele Střekova. V areálu je výroba glycerinu a mastných kyselin, zpracovávají tam řepku a je tam i čistírna odpadních vod.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Auterská odebírá vzorek vzduchu vycházejícího z čistírny odpadních vod v areálu bývalé Setuzy | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„To je čerpadélko, které dělá podtlak a tím, jak dělá podtlak, tak se nasává odpadní vzduch do toho pytlíčku,“ popsala svůj přístroj na odebírání vzorků Petra Auterská.

Každý vzorek až třikrát projde nosy specialistů.

„Jdou ve dvouvteřinových intervalech čistý vzduch a hodně ředěný vzorek. V okamžiku, kdy ucítí zápach, tak zmáčknou tlačítko.“

Výsledky koncentrace zápachu budou ve středu. Petra Auterská a její tým pak určí přesný zdroj a navrhnou řešení, jak zápach zmírnit nebo dokonce odstranit:

Petra Auterská odebírá vzorek vzduchu vycházejícího z čistírny odpadních vod v areálu bývalé Setuzy | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„Jsou technologie, které jsou specifické pro odstraňování určitých konkrétních látek, a potom jsou technologie, které jsou určeny dalšími parametry, což je třeba velikost. Nemůžu sem postavit biofiltr, který bude velký jak fotbalové hřiště,“ říká Auterská.

Jak na střekovský zápach, bychom měli vědět do konce března.

Gabriela Hauptvogelová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme