Farmářské trhy ožívají. Chystají se na ně i hygienici a veterináři
Po zimní přestávce začínají jarmarky a farmářské trhy. I letos na nich budou chovatelé a pěstitelé nabízet své výrobky. Zkušenosti z předchozích let ukázaly, že ne vždy ale jde o poctivé obchodníky. Na trhy se proto také letos zaměří hygienici a veterináři.
Kokodání, kvokání a kdákání se ozývá každý den například z menší slepičárny v Dohnalově Lhotě u Sedlčan na Příbramsku. Vlastní ji rodina paní Hany Peškové.
„Věnuji se slepicím od svého mládí, protože můj tatínek byl drůbežář. A teď posledních 20 let máme rodinnou farmu, zabýváme se chovem masného skotu. A k tomu jsem vždy měla pár slepic. Těch pár znamená 150, teď jsem to snížila na 80 kusů.“
Paní Pešková prodává vajíčka takzvaně ze dvora. Veterináři a hygienici k ní na kontroly nechodí. Podle současných předpisů nemusí.
Ušetří jí to mnoho starostí a peněz za vyšetření trusu i vajec. Prodávat vajíčka bez potřebných kontrol například na trzích nemůže a ani nechce:
„Mohu říci, že na poctivé farmáře se asi vztahují trošičku jiná pravidla a nechci postupovat to martýrium, které slyším od kamarádů.“
Paní Pešková chová slepice na hluboké podestýlce, denně sebere do 60 vajec a podobný počet jich také prodá. Zákazníci ji chválí.
To už se ale nedá říct o chovateli z Mladoboleslavska, kterému hrozí pokuta. Minulý týden si na něj jedna zákaznice stěžovala u krajské veterinární správy.
Stovky kontrol
„To byla vajíčka, na kterých byl smazaný kód, takže je někde nakoupil a pak se je snažil prodat jako vajíčka z vlastní produkce,“ popsal případ ředitel krajské veterinární správy Zdeněk Císař.
A dodal, že jeho lidé letos plánují okolo tří set kontrol na farmářských trzích a jarmarcích. Některé z nich už provedli.
„Nejčastějšími prohřešky jsou, že potravina a surovina je v přímém kontaktu s vnějším prostředím, problémy s teplotami. A v neposlední řadě zjišťujeme nedostatky s původem zboží, to znamená, nejsou nám schopni předložit patřičné doklady.“
Kontrolovat prodejce na trzích půjdou letos i hygienici. Jen loni provedli okolo pěti set prověrek. Nevhodné skladovací podmínky nebo prohřešky proti provozní hygieně objevili zhruba v polovině případů.
Na co se zaměří letos, prozradil ředitel krajské hygienické stanice Ivo Krýsa:
„Provádíme posouzení míry zdravotního rizika – s tím souvisí požadavky na vybavení. Samozřejmě kontrolujeme požadavky na osobní hygienu, provozní hygienu, skladování surovin.“
A dodal, co prodejcům hrozí za porušení předpisů.
„V nejzávažnějším případě můžeme přistoupit k omezení činnosti, případně k uzavření takového zařízení. Jinak se jedná spíše o pokuty.“
Kolik kontrol letos jeho lidé provedou a na jaké akce se zaměří, prozradit nechtěl.