Farmářské trhy ožívají. Chystají se na ně i hygienici a veterináři

Po zimní přestávce začínají jarmarky a farmářské trhy. I letos na nich budou chovatelé a pěstitelé nabízet své výrobky. Zkušenosti z předchozích let ukázaly, že ne vždy ale jde o poctivé obchodníky. Na trhy se proto také letos zaměří hygienici a veterináři.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mísa s vejci

Mísa s vejci | Foto: Fotobanka stock.xchng

Kokodání, kvokání a kdákání se ozývá každý den například z menší slepičárny v Dohnalově Lhotě u Sedlčan na Příbramsku. Vlastní ji rodina paní Hany Peškové.

„Věnuji se slepicím od svého mládí, protože můj tatínek byl drůbežář. A teď posledních 20 let máme rodinnou farmu, zabýváme se chovem masného skotu. A k tomu jsem vždy měla pár slepic. Těch pár znamená 150, teď jsem to snížila na 80 kusů.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O kontrolách dodavatelů na farmářské trhy mluvil Paval Pavlas

Paní Pešková prodává vajíčka takzvaně ze dvora. Veterináři a hygienici k ní na kontroly nechodí. Podle současných předpisů nemusí.

Ušetří jí to mnoho starostí a peněz za vyšetření trusu i vajec. Prodávat vajíčka bez potřebných kontrol například na trzích nemůže a ani nechce:

„Mohu říci, že na poctivé farmáře se asi vztahují trošičku jiná pravidla a nechci postupovat to martýrium, které slyším od kamarádů.“

Paní Pešková chová slepice na hluboké podestýlce, denně sebere do 60 vajec a podobný počet jich také prodá. Zákazníci ji chválí.

To už se ale nedá říct o chovateli z Mladoboleslavska, kterému hrozí pokuta. Minulý týden si na něj jedna zákaznice stěžovala u krajské veterinární správy.

Stovky kontrol

„To byla vajíčka, na kterých byl smazaný kód, takže je někde nakoupil a pak se je snažil prodat jako vajíčka z vlastní produkce,“ popsal případ ředitel krajské veterinární správy Zdeněk Císař.

A dodal, že jeho lidé letos plánují okolo tří set kontrol na farmářských trzích a jarmarcích. Některé z nich už provedli.

Pečené kuře | Foto: Fotobanka Stock.xchng

„Nejčastějšími prohřešky jsou, že potravina a surovina je v přímém kontaktu s vnějším prostředím, problémy s teplotami. A v neposlední řadě zjišťujeme nedostatky s původem zboží, to znamená, nejsou nám schopni předložit patřičné doklady.“

Kontrolovat prodejce na trzích půjdou letos i hygienici. Jen loni provedli okolo pěti set prověrek. Nevhodné skladovací podmínky nebo prohřešky proti provozní hygieně objevili zhruba v polovině případů.

Na co se zaměří letos, prozradil ředitel krajské hygienické stanice Ivo Krýsa:

„Provádíme posouzení míry zdravotního rizika – s tím souvisí požadavky na vybavení. Samozřejmě kontrolujeme požadavky na osobní hygienu, provozní hygienu, skladování surovin.“

A dodal, co prodejcům hrozí za porušení předpisů.

„V nejzávažnějším případě můžeme přistoupit k omezení činnosti, případně k uzavření takového zařízení. Jinak se jedná spíše o pokuty.“

Kolik kontrol letos jeho lidé provedou a na jaké akce se zaměří, prozradit nechtěl.

Pavel Pavlas, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme