Francouzské trhy zvou na quiche nebo cidre, stánky se otevřely na pražské Kampě
Quiche, crepes, galettes, cidre nebo čokoládový dort s levandulí – to vše nabízí návštěvníkům osmý ročník Francouzských trhů. Ten se v den francouzského státního svátku otevřel na pražské Kampě. Je na něm dvacet stánků, kde se představují prodejci a výrobci francouzských regionálních specialit. Otevřeno bude do neděle.
„Klobásky, paštičky, chorizo,“ vypočítává nakoupené lahůdky jedna z návštěvnic. Podle organizátora trhu Tomi Boutona ale zapomněla na tu největší specialitu.
„Námořníci, kteří jezdili na dlouhé cesty, potřebovali s sebou sušené maso, které hodně vydrží. Tady ho dostanete na váhu a támhle jsou zabalené větší kusy,“ ukazuje na námořnickou klobásu z Normandie.
Pražská Kampa hostí osmý ročník Francouzských trhů. S mikrofonem je navštívila Lenka Jansová
Kvalitě odpovídají ceny. Asi třísetgramový zabalený kus této lahůdky stojí kolem 350 korun. Organizátoři tvrdí, že ani ve Francii nejsou výjimečné uzeniny o nic levnější.
„Po oslabení koruny stouply ceny potravin z Francie v Česku automaticky o deset procent. Jsou to ale speciality menších zemědělců, kteří nejsou zvyklí vyvážet do celého světa jako velké koncerny. Je třeba tedy zaplatit víc za dopravu a hygienické skladování,“ vysvětluje Bouton.
U vedlejšího stánku ukazuje jedna z vystavovatelek Petra Kranková další specialitu – šneky. Na trzích o ně bývá tradičně velký zájem. Vedle vína se dobře prodává i bretaňský cidre.