Francouzské trhy zvou na quiche nebo cidre, stánky se otevřely na pražské Kampě

Quiche, crepes, galettes, cidre nebo čokoládový dort s levandulí – to vše nabízí návštěvníkům osmý ročník Francouzských trhů. Ten se v den francouzského státního svátku otevřel na pražské Kampě. Je na něm dvacet stánků, kde se představují prodejci a výrobci francouzských regionálních specialit. Otevřeno bude do neděle.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzské trhy na pražské Kampě

Francouzské trhy na pražské Kampě | Foto: Lenka Jansová | Zdroj: Český rozhlas

„Klobásky, paštičky, chorizo,“ vypočítává nakoupené lahůdky jedna z návštěvnic. Podle organizátora trhu Tomi Boutona ale zapomněla na tu největší specialitu.

„Námořníci, kteří jezdili na dlouhé cesty, potřebovali s sebou sušené maso, které hodně vydrží. Tady ho dostanete na váhu a támhle jsou zabalené větší kusy,“ ukazuje na námořnickou klobásu z Normandie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražská Kampa hostí osmý ročník Francouzských trhů. S mikrofonem je navštívila Lenka Jansová

Kvalitě odpovídají ceny. Asi třísetgramový zabalený kus této lahůdky stojí kolem 350 korun. Organizátoři tvrdí, že ani ve Francii nejsou výjimečné uzeniny o nic levnější.

„Po oslabení koruny stouply ceny potravin z Francie v Česku automaticky o deset procent. Jsou to ale speciality menších zemědělců, kteří nejsou zvyklí vyvážet do celého světa jako velké koncerny. Je třeba tedy zaplatit víc za dopravu a hygienické skladování,“ vysvětluje Bouton.

U vedlejšího stánku ukazuje jedna z vystavovatelek Petra Kranková další specialitu – šneky. Na trzích o ně bývá tradičně velký zájem. Vedle vína se dobře prodává i bretaňský cidre.

Lenka Jansová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme