Frgál bude valašskou specialitou, chybí jen potvrzení Evropské komise
Valašský frgál se v příštích dnech dočká zeměpisného označení v rejstříku Evropské komise. Díky tomu ho budou moci vyrábět pekaři jen ve vymezeném území Valašska a podle dané receptury.
O zápis do rejstřiku už dlouhou dobu usiluje sdružení Valašské lidové tradice. Oficiální potvrzení regionální ochrany je otázkou několika dní. Doposud název frgál nesou i koláče, které s frgálem nemají nic společného.
„Pravý valašský frgál je dle specifikace ten, který má 300-350 g těsta, obsahuje jednodruhovou náplň. To je frgál hruškový, tvarohový, makový a obsahuje na povrchu posypku a je pomazaný máslem. Samozřejmě podle možnosti přidáváme rum, případně jinou ingredienci, která ten koláč zvýrazní a vylepší,“ dodal jednatel sdružení Valašské lidové tradice Pavel Vašut.
Valašský frgál dostane ochrannou známku od Evropské komise. Stane se tak v příštích dnech. Spoluautorka návrhu Alena Pištěláková popsala, co to pro tuto oblíbenou specialitu znamená.
Zeměpisné označení je typem ochrany pro potravinu, která se musí vyrábět v přesně vymezeném regionu. Pekaři musejí také dodržovat stanovenou recepturu.
„To vymezení vzniklo tím, že jsme pátrali, jak velké je území Valašska. V rožnovském muzeu se nacházejí tři mapy historické a pan ředitel muzea nám umožnil udělat průsečík těchto map. Takže z těch starých historických map jsme dali dohromady tohle vymezené území," řekla spoluautorka návrhu Alena Pištěláková.