I přes menší úrodu ovoce mají palírny na Hané dostatek zákazníků

Palírny v Olomouckém kraji zahajují sezonu a zatím si nemohou stěžovat na nedostatek zákazníků. I když se letos podle zemědělců příliš neurodilo, ovoce na výrobu pálenky je dost. V pálenici ve Velkém Týnci na střední Moravě právě teď zpracovávají třešně, meruňky i raná jablka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palírny ovoce letos očekávají dobrou sezónu

Palírny ovoce letos očekávají dobrou sezónu | Zdroj: ČTK

„Dneska pálím meruňky. Jsou výborné, sladké. Nebylo jich moc, ale dá se pálit,“ říká zákazník, který přivezl asi 100 litrů kvasu. Dodává, že meruňky mu zbyly ještě na zavařování.

Sudy s kvasem jsou přivezeny před pálenici, ze které vedou tři dlouhé hadice. „Kvas se musí roztřídit, protože máme kotel na 150 litrů, na 300 litrů a na 600 litrů. Hadicí se natáhne plný zásobník a potom se přepustí do kotle,“ vysvětluje vedoucí palírny Pavel Hnilica.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Monika Tomášková navštívila palírnu ve Velkém Týnci

Vedoucí nastaví rozdělovač, zapne vývěvu, vezme správnou hadici a nasává. Když je hotovo, ověří si výsledek v kontrolních oknech zásobníku.

Zákazník dovezl 100 litrů kvasu, Hnilica proto odhaduje, že výroba pálenky potrvá asi dvě hodiny. Meruňkovice by podle něj mohlo být 13 až 13 a půl litru.

Po straně pálenice stojí velká nádrž, ze které pálenka vytéká. „To je měřidlo, podle toho vlastně zákazník u nás musí zaplatit za pálenku a my následně z toho musíme odvést státu daň,“ přibližuje Hnilica.

Zemědělci sice naříkají, že úroda není příliš dobrá, on sám si ale nestěžuje: „Loňský rok byl abnormálně dobrý, to byl jeden z nejlepších roků za poslední léta, co pálíme, takže to se nedá očekávat, že bude taková sezona každá. Ale myslím si, že ta letošní nebude až tak úplně špatná.“

Spokojen byl nakonec i zákazník. Letošní pálenka z meruněk mu prý chutná lépe než ta loňská.


Monika Pustovková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme