Informace o složení patří i k pultovému prodeji, navrhuje Potravinářská komora

Obchodníci by měli při pultovém prodeji nebalených potravin povinně uvádět podíl hlavní složky výrobku. Tohle pravidlo chce prosadit Potravinářská komora ČR.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uzeniny | Foto: Ladislav Bába

Podle komory by mělo být na první pohled jasné, jestli námi kupovaný párek obsahuje z osmdesáti procent maso nebo třeba sóju.

Potravináři předkládaný návrh má být součástí novely zákona o potravinách, kterou už předložilo ministerstvo zemědělství. Jde o největší potravinovou změnu za posledních patnáct let.

Pro spotřebitele by to znamenalo, že budou-li si chtít koupit nebalený salám, ve kterém je opravdu maso, musí se dozvědět z cedulky, kolik ho tam je. Úplně stejně, jako si mohou přečíst složení u balených potravin.

Odkud ten salám asi je...

Další informace, které chtějí potravináři u nebalených potravin na pultovém prodeji prosadit, jsou kdo a v jaké zemi ji vyrobil. Tyto údaje musí mít u nás zatím ovoce a zelenina, ne ale třeba masné výrobky.

Horší kvalita řady výrobků je výsledkem tlaku obchodníků na cenu. Aby prodali, musí se něco ošidit. Sami potravináři nahrazují ve výrobcích kvalitní složky levnými nezdravými náhražkami, protože obchodníci je dobře prodají.

Kvalitních, ale dražších výrobků se potom třeba na pulty některých supermarketů dostane velmi málo. Členové potravinářské komory proto dokonce uvažují o otevření sítě vlastních prodejen s poctivými výrobky.

Návrh povinně značit výrobky na pultech má být součástí novely zákona o potravinách, který předložilo ministerstvo zemědělství loni na podzim.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme