Jak vybrat vánoční stromek a jak se o něj správně starat?

Už máte doma vánoční strom? Pokud ne, možná vám teď poradíme. V jednom z pražských zahradnictví jsme zjišťovali, který z řezaných jehličnanů nám nejdéle vydrží.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nákup vánočního stromku | Foto: Andrea Kratochvílová

Seschlý strom a jehličí po celém bytě. To byl asi hlavní důvod, proč v devadesátých letech začala móda umělých vánočních stromků. Vůně přírody jakoby ale lidem začínala chybět. K živým jehličnanům teď zase rádi přičichnou.

Alespoň to tvrdí zahradník Lukáš Hájek. Podle něj lidé nejčastěji kupují jedli: „Dneska se prodává především jedle kavkazská, potom následuje stříbrný smrk, borovice černá a smrček obyčejný nebo ztepilý - záleží, jak ho kdo jmenuje.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vybrat vánoční stromek a jak se o něj správně starat? Příspěvek Magdalény Medkové

U jedle je známé, že nejméně opadává. I u ní ale záleží na tom, jak s ní prodejce zachází: „Když stromeček kupujete na ulici, kde se solí, dávejte si pozor, aby ho nepokládali na zem. Protože sůl může jehličí rychle zničit a stromeček potom opadá velice rychle,“ říká zahradník Hájek.

Zdravý stromek zákazník pozná podle toho, zda z něj svévolně opadává jehličí: „Když za něj mírně zataháte, nemělo by vám zůstat hodně jehlic v ruce. Když ale pár jehliček upadne, stává se to. Ty stromky jsou přece jenom uříznuté.“

V pokojové teplotě stromek vydrží 14 dní až tři týdny. Lidé by ho ale podle Hájka měli pravidelně zalévat: „Dneska se prodávají i stojánky, které fungují jako nádoby na vodu, takže určitě pravidelně dolévat vodu.“

Za košatou jedli o výšce 175 centimetrů dá zákazník v zahradnictví asi tisíc korun. Na ulici o něco méně. V porovnání s borovicí bude ale jedle všude o polovinu dražší. Oblíbené jsou také stromy v květináčích. Výhoda je ta, že po Vánocích nekončí u popelnic, ale dají se přesadit do přírody. Důležité je ale takové stromky na střídání venkovní a pokojové teploty připravit:

„Než přinesete ten stromek do úplně vytopené místnosti, je potřeba ho nejdřív dát z mrazu na chladnější místo a teprve potom ho odnést dovnitř. Pouze na krátkou dobu, řekněme dva tři dny, a stejným způsobem postupujete i nazpátek. Hlavně nezapomeňte stromečky zalévat,“ nabádá závěrem zahradník.

Takzvané kontejnerové stromky stojí do čtyř set korun. Jejich maximální výška je ale jen 100 centimetrů.

Magdaléna Medková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme