Jednou ze specialit českobudějovického Gastrofestu bude hroznýš královský

V Českých Budějovicích začíná Mezinárodní gastronomický festival Gastrofest. Nabídne desítky specialit k ochutnání. Podle organizátorů jde o "největší koncentraci chutí, vůní a dobré nálady v České republice".

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sotýrované chobotničky

Sotýrované chobotničky | Foto: Buddha-Bar

„Každý rok musíme přinést novinky. To, co bylo loni, najdou návštěvníci samozřejmě znova,“ slibuje ředitel Gastrofestu Vladimír Tůma.

Kromě soutěží v kuchařském umění a ve vyřezávání dýní uvidí návštěvníci prezentace několika desítek národních kuchyní. A hlavně budou moci ochutnat spoustu exotických specialit. Tou nejvzácnější bude hadí maso.

Přehrát

00:00 / 00:00

O gastrofestu natáčel redaktor Martin Pokorný

„Loni jsme hada připravovali pouze na pódiu, byla to kobra královská. Letos máme hroznýše královského. Ten bude po celou dobu výstavy k ochutnání,“ slibuje Tůma.

Na programu 17. ročníku Gastrofestu jsou hned tři pokusy o překonání rekordu. Největší betlém z chlebových figurek postavili studenti Střední školy obchodu služeb a podnikání v Kněžskodvorské ulici.

„Dělali jsme na tom nějaké dva měsíce. Dva týdny jsme hledali techniky, jak to vůbec zrealizovat. Něco jsme zkoušeli a nevyšlo to, tak jsme to zkoušeli znovu a znovu, než jsme přišli na to, jak to vlastně dělat,“ prozrazuje jedna ze studentek Zdeňka Skořepová.

Betlém z chleba je podle ředitele festivalu zapomenutá česká tradice. Studentský betlém je velký 4x3 metry a je v něm 500 figurek. Další rekord - stejně jako každý rok - připravuje výchovný ústav z Hostouně.

Gastronomické speciality (ilustr. obr.) | Foto: Michal Moučka

„Letos to bude obří znak Chodska seskládaný z českých buchet. Přes 2700 buchet bude seskládaných do velkého obrazu, který bude nakloněný a opřený o zeď až do výše 4,5 metru,“ prozrazuje Tůma.

Dalším rekordem bude společné foto všech kuchařů, pekařů, cukrářů, číšníků a barmanů, kteří se budou v jeden moment na společné akci podílet,“ dodává ředitel festivalu.

Rekordní fototermín naplánovali organizátoři na páteční ráno, takže samotné focení návštěvníci festivalu neuvidí. Na výsledném snímku by se mělo objevit hned několik stovek odborníků na gastronomii.

Uzený jazyk s celerovou kaší, maso, jídlo, gastronomie | Foto: Czech specials

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme