Jednou ze specialit českobudějovického Gastrofestu bude hroznýš královský
V Českých Budějovicích začíná Mezinárodní gastronomický festival Gastrofest. Nabídne desítky specialit k ochutnání. Podle organizátorů jde o "největší koncentraci chutí, vůní a dobré nálady v České republice".
„Každý rok musíme přinést novinky. To, co bylo loni, najdou návštěvníci samozřejmě znova,“ slibuje ředitel Gastrofestu Vladimír Tůma.
Kromě soutěží v kuchařském umění a ve vyřezávání dýní uvidí návštěvníci prezentace několika desítek národních kuchyní. A hlavně budou moci ochutnat spoustu exotických specialit. Tou nejvzácnější bude hadí maso.
„Loni jsme hada připravovali pouze na pódiu, byla to kobra královská. Letos máme hroznýše královského. Ten bude po celou dobu výstavy k ochutnání,“ slibuje Tůma.
Na programu 17. ročníku Gastrofestu jsou hned tři pokusy o překonání rekordu. Největší betlém z chlebových figurek postavili studenti Střední školy obchodu služeb a podnikání v Kněžskodvorské ulici.
„Dělali jsme na tom nějaké dva měsíce. Dva týdny jsme hledali techniky, jak to vůbec zrealizovat. Něco jsme zkoušeli a nevyšlo to, tak jsme to zkoušeli znovu a znovu, než jsme přišli na to, jak to vlastně dělat,“ prozrazuje jedna ze studentek Zdeňka Skořepová.
Betlém z chleba je podle ředitele festivalu zapomenutá česká tradice. Studentský betlém je velký 4x3 metry a je v něm 500 figurek. Další rekord - stejně jako každý rok - připravuje výchovný ústav z Hostouně.
„Letos to bude obří znak Chodska seskládaný z českých buchet. Přes 2700 buchet bude seskládaných do velkého obrazu, který bude nakloněný a opřený o zeď až do výše 4,5 metru,“ prozrazuje Tůma.
Dalším rekordem bude společné foto všech kuchařů, pekařů, cukrářů, číšníků a barmanů, kteří se budou v jeden moment na společné akci podílet,“ dodává ředitel festivalu.
Rekordní fototermín naplánovali organizátoři na páteční ráno, takže samotné focení návštěvníci festivalu neuvidí. Na výsledném snímku by se mělo objevit hned několik stovek odborníků na gastronomii.