Jihlavští číšníci přicházejí o peníze. Platí za hosty, kteří utíkají ze zahrádek

V centru Jihlavy přibývá případů, kdy ze zahrádek restaurací utíkají hosté bez placení. Nejhorší to mají číšníci s hlídáním nepoctivých zákazníků v teplých dnech, kdy venkovní posezení takřka praskají ve švech. Od přísných opatření některé majitele zrazuje obava, aby neurazili slušné hosty.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahrádka kavárny U Zlaté slepice v Rakovníku

Zahrádka kavárny U Zlaté slepice v Rakovníku | Foto: Jana Káninská

Šest set korun musela za dvě ženy o víkendu zaplatit servírka Zdeňka z restaurace Guesto na Masarykově náměstí v Jihlavě. Zákaznice ji utekly ve chvíli, kdy zašla dovnitř za bar.

„Přišly prostě dvě slečny, sedly si. Byly tedy ze začátku trošku nepříjemné, ale to člověk nepozná na lidech, jestli zaplatí, nebo nezaplatí. A po delší době, co tady konzumovaly jídlo, pití, zmrzliny, tak zničehonic jsme zjistily, že odešly. Tak jsme prohledaly restauraci, toalety. Nikde nebyly, tak jsme volali na městskou policii,“ popisuje Zdeňka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek natočila redaktorka Lucie Maxová

Přestože v tomto případě se strážníkům podařilo vypátrat, o jaké slečny šlo, jindy to tak snadné nebývá. Zavést opatření na ochranu před nepoctivými hosty se majitelka Guesta Renáta Zemanová zdráhá, zřejmě se však bude muset k něčemu podobnému uchýlit.

„To sama přemýšlím, jak to udělat, když přijdou slušní hosté, a vy chcete, když je číšník obslouží, hned zaplatit, tak někoho to urazí a odejdou. Ale sami přemýšlíme, jak se bránit. Ale asi to bude nejúčinnější cesta, protože je to čím dál častější,“ říká Renáta Zemanová.

Tento systém už se osvědčil například v jihlavské Pivovarské restauraci, která má zahrádku s třemi sty místy. Provozní Michal Štěpnička vysvětluje, že ji rozdělili na dvě části.

„Ta první část je s obsluhou, takže ta obsluha tady pořád je, tudíž ty lidi monitoruje. A vzadu je neobslužná část, ale musí nejdřív přijít k baru, objednat si pití, hned ho zaplatit, dostanou ho. A pokud chtějí jídlo, tak ho taky musí zaplatit dopředu,“ popisuje Michal Štěpnička.

I tak se však občas stane, že na stole najde obsluha nezaplacený lístek.

Člověku, který utekl z restaurace bez placení, se v případě, že ho policisté chytí, oběd nebo večeře několikanásobně prodraží. Za přestupek proti majetku totiž hrozí až patnáctitisícová pokuta.

Lucie Maxová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme