Jihočeští rybáři vyloví na jaře přes dvě stě rybníků. Řada ryb poputuje na velikonoční stůl

Přes dvě stě rybníků vyloví letos rybáři na jihu Čech. V jejich sítích se objeví hlavně kapři, z dravých ryb pak štika, candát nebo sumec. Jarní výlovy potrvají až do dubna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jarní výlov na Novém vrbenském rybníce u Českých Budějovic

Jarní výlov na Novém vrbenském rybníce u Českých Budějovic | Foto: Pavlína Fendeková | Zdroj: Český rozhlas

„Ryba přezimovala dobře, takže už je připravená na export,“ popisuje blatenský rybář František Přech při výlovu rybníka Topič u Blatné na Strakonicku v Jihočeském kraji.

Zatímco kapři z podzimních výlovů skončili na vánočním stole, ryby vylovené na jaře zpestří v mnoha rodinách stůl velikonoční. Objeví se ale i v chovných rybnících či okrasných jezírkách.

V kádích lze kromě běžně vídaných ryb zahlédnout i kapry koi, nápadné svou barvou. „To je taková forma, kterou jsme vypěstovali tady od malých kapříků až do těchto velkých rozměrů. Je to takové ozvláštnění výlovu, když se tam objeví něco takhle červeného,“ říká Přech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výlovu rybníka Topič přihlížela redaktorka ČRo Jitka Cibulová-Vokatá

Co se množství ryb, které místní rybáři vyloví, týká, přesáhne podle Přecha dvacet tun. „Potom máme ještě připravené nějaké rybníky další. Záleží, jak bude odbyt, aby se to zase hned prodalo, aby to nebylo tady na sádkách, aby ryba nedostala nějakou nemoc nebo něco, až se oteplí,“ vysvětluje Přech.

Jarní výlovy potrvají až do dubna. Za kilogram velikonočního kapra první třídy lidé zaplatí od šedesáti pěti korun, za kilogram kapra výběrového pak od pětasedmdesáti korun výše. Záleží na prodejním místě i daném rybářství.

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme