Kapři z Vodňan zamíří do Mexika

Mariánskolázeňský šupinatý kapr a Pohořelický lysec zamíří z jižních Čech až do dalekého Mexika. Právě tyto dva druhy ryb si tamní chovatelé pro své farmy vybrali. Dobře vyživený plůdek se jim dnes rozhodli připravit odborníci z Fakulty rybářství a ochrany vod ve Vodňanech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Hůda

Jan Hůda | Foto: www.infinitybaits.cz

Ve známé jihočeské líhni se to dnes bude hemžit spoustou jikernaček a mlíčňáků pod jednou střechou. Je třeba každou rybu vzít opatrně do ruky a opatrně z ní mlíčí nebo jikry dostat. Pro dokonalé splynutí obou je třeba zbavit jikry lepivosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chovu kaprů pro mexické kolegy mluvil na Radiožurnálu „V Mexiku se kapr již řadu let chová. Nejedná se tedy o nový rybí druh, který by se nepřirozeně dovezl. Mexičané by ale rádi posílili svoji genobanku, v současné době totiž chovají kapry z Číny a Maď

Podle vedoucího genetického rybářského centra Davida Gely svěřují tento proces u kaprů bílému zjemňovači kávy:

„Jikry se míchají v suspenzi plnotučného mléka asi po dobu jedné hodiny, kdy ten tuk obsažený v mléce jikru zbaví lepivosti. Suspenze mléka se vymyje čistou vodou a jikry se dají inkubovat do připravených lahví.“

Vůbec první zásilka kapřího plůdku z Čech až k Mexičanům poletí za moře docela brzy, už na konci tohoto měsíce. Aby malé rybky let vydržely, musí je výzkumníci posílit drobnou živou potravou.

„V Mexiku se kapr již řadu let chová. Nejedná se tedy o nový rybí druh, který by se nepřirozeně dovezl. Mexičané by ale rádi posílili svoji genobanku, v současné době totiž chovají kapry z Číny a Maďarska,“ říká David Gela, vedoucí Genetického rybářského centra Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity.

Petra Matoušková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme