Konina je zdravá, řada lidí s ní má ale etický problém

Aféra s koňským masem zneklidnila spotřebitele. Některé lidi sice otázka, zda nevědomky nepozřeli koňské maso, neznepokojuje, jiní s tím ale mají problém. Nejde jim přitom jen o etickou rovinu, strach mají i z toho, že pokud došlo k záměně kvůli nižší ceně koniny, maso mohlo být velmi nekvalitní.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třiašedesátiletá Jiřina miluje jízdu na koních | Foto: Ivan Studený

Přednostka Ústavu hygieny a technologie masa Veterinární a farmaceutické univerzity Iva Steinhauserová upozorňuje, že koňské maso je výživově hodnotné.

„Obsahuje velké množství glykogenu, má vysoký obsah hemoglobinu a myoglobinu,“ uvádí profesorka.

Přehrát

00:00 / 00:00

S přednostkou Ústavu hygieny a technologie masa Veterinární a farmaceutické univerzity Ivou Steinhauserovou hovořil redaktor ČRo Ivan Holas

Konina je tak mimo jiné i bohatým zdrojem železa, a pokud pochází z veterinářem ošetřeného zdravého zvířete, nemůže člověku nijak uškodit. Odpor spotřebitelů ke koňskému masu má podle odborníků především psychologický základ.

„Toto maso z hlediska etického není příliš vítáno,“ vysvětluje Steinhauserová. V minulosti sice kůň patřil mezi pracovní zvířata, dnes je ale situace jiná a mnoho lidí ho vnímá takřka jako člena rodiny. Jíst jeho maso je pro ně pak téměř nepřijatelné.

Konina se přitom v řadě zemí, jako například ve Francii nebo Itálii, považuje za drahou delikatesu. I v regionech, kde se konzumuje, však existuje část populace, která ji odmítá.

Koňské maso patřilo před několika desítkami let i v Česku do standardní nabídky. Zakoupit ho bylo možné ve výseku. „Řada lidí si ho kupovala, byť to třeba jenom chtěla zkusit, ale byli o tom informováni, že kupují koňské maso,“ podotýká profesorka z hygienického ústavu.

Ivan Holas, Alina Holušová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme