Konina je zdravá, řada lidí s ní má ale etický problém
Aféra s koňským masem zneklidnila spotřebitele. Některé lidi sice otázka, zda nevědomky nepozřeli koňské maso, neznepokojuje, jiní s tím ale mají problém. Nejde jim přitom jen o etickou rovinu, strach mají i z toho, že pokud došlo k záměně kvůli nižší ceně koniny, maso mohlo být velmi nekvalitní.
Přednostka Ústavu hygieny a technologie masa Veterinární a farmaceutické univerzity Iva Steinhauserová upozorňuje, že koňské maso je výživově hodnotné.
„Obsahuje velké množství glykogenu, má vysoký obsah hemoglobinu a myoglobinu,“ uvádí profesorka.
S přednostkou Ústavu hygieny a technologie masa Veterinární a farmaceutické univerzity Ivou Steinhauserovou hovořil redaktor ČRo Ivan Holas
Konina je tak mimo jiné i bohatým zdrojem železa, a pokud pochází z veterinářem ošetřeného zdravého zvířete, nemůže člověku nijak uškodit. Odpor spotřebitelů ke koňskému masu má podle odborníků především psychologický základ.
„Toto maso z hlediska etického není příliš vítáno,“ vysvětluje Steinhauserová. V minulosti sice kůň patřil mezi pracovní zvířata, dnes je ale situace jiná a mnoho lidí ho vnímá takřka jako člena rodiny. Jíst jeho maso je pro ně pak téměř nepřijatelné.
Konina se přitom v řadě zemí, jako například ve Francii nebo Itálii, považuje za drahou delikatesu. I v regionech, kde se konzumuje, však existuje část populace, která ji odmítá.
Koňské maso patřilo před několika desítkami let i v Česku do standardní nabídky. Zakoupit ho bylo možné ve výseku. „Řada lidí si ho kupovala, byť to třeba jenom chtěla zkusit, ale byli o tom informováni, že kupují koňské maso,“ podotýká profesorka z hygienického ústavu.