Kutnohorští vinaři otevřeli první lahve s letošním mladým vínem

Vinaři dnes otevřeli symbolické první lahve mladého vína z letošní úrody. Obliba takzvaného Svatomartinského rok od roku roste a zároveň přibývá i akcí, které s tímto nepsaným svátkem vinařů souvisí. Na trhu letos bude kolem dvou milionů lahví Svatomartinských vín. Jsou mezi nimi i ty, které naplnili kutnohorští vinaři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatomartinská vína

Svatomartinská vína | Foto: Michal Trnka

„Vážení přátelé, vítám vás v kostele svaté Voršily. Pro nás pro vinaře nastal slavnostní okamžik, konečně můžeme poprvé předvést plody své letošní práce,“ vzal si na úvod krátké slavnosti slovo kutnohorský vinař Lukáš Rudolfský.

Právě jeho rodina před lety v Kutné Hoře obnovila tradici vinařství, která sahá hluboko do historie, nejspíš na přelom 11. a 12. století.

Kutnohorští vinaři žádají o udělení známky Svatomartinské každý rok. I letos uspěli a na trh poslali mladá bílá, červená i růžová vína. V pondělí dopoledne jim přišel požehnat tamní farář Jan Uhlíř. Podle něj totiž k vínu neodmyslitelně patří také pokora.

Přehrát

00:00 / 00:00

S kutnohorskými vinaři si připil i reportér Michal Trnka

„Je krásné, když člověk přijde, jenom si lokne a zkritizuje cokoliv, dobré, špatné. Ale když si člověk také uvědomuje, co dokáže z toho, co přišlo, a z toho roku, jaký byl, z té půdy, kterou máme, z toho počasí vytvořit dobrý a krásný mok,“ připomněl.

A pak už přišel čas na slavnostní přípitek a symbolickou první ochutnávku letošního Svatomartinského.

„Mladé víno je především hodně ovocné, svěží, má pikantní kyselinky a lehký dozvuk oxidu uhličitého právě po tom kvašení. Vůně je po ovoci,“ vysvětluje Lukáš Rudolfský.

Svatomartinské víno je na trhu. Letos jej nabízí 116 vinařství

Číst článek

Pokud je Svatomartinské víno kvalitní a uskladněné na dobrém místě, dá se pít celou zimu. K dlouhé archivaci ale určené není. Pokud si chcete víno schovat a vypít ho až za pár let, určitě sáhněte po nějakém tom vyzrálejším moku.

Letošní počasí bylo jako na houpačce a podle vinařů se tak skutečně víno z vybraných odrůd k delší archivaci bude hodit.

„Ročník bude, co se týče kvality, nad průměrem. Ale musíme ho nechat zrát, protože mošt i mladé víno obsahuje více kyselin, které jsou sice pro zrání vína potřebné, nicméně pro pití v kratším horizontu bude hůře konzumovatelné. Proto ročník 2013 budou vína, která se budou hodit na delší archivaci,“ uzavírá za vinaře Lukáš Rudolfský.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme